Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Koniec lata to czas nastawiania nalewek. A co zrobić z owocami, które zostaną nam po zlaniu tych trunków? To oczywiste... nie wyrzucać. Przedstawiam przepis na szybkie ciasto bez pieczenia, w którym możemy wykorzystać dowolne owoce pozostałe z nalewek: wiśnie, maliny, w tym przypadku czarne porzeczki.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1067
Polecam.
Odsłon: 1037
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1014
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1067
Polecam.
Odsłon: 1037
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1014
Składniki
Blaszkę o wymiarach 36x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników, na których należy rozsmarować łyżką jedną puszkę masy kajmakowej, Krówkę przykrywamy drugą warstwą herbatników. W rondelku podgrzewamy 500 ml mleka, 3 łyżki cukru i 150 g masła. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy. Dodajemy do gotującego się mleka z masłem. Energicznie mieszamy, aby uniknąć grudek. Gorącą masę budyniową wylewamy na drugą warstwę herbatników. Na budyń równomiernie rozsypujemy owoce z nalewki. Układamy 3 warstwę herbatników dociskając je lekko, aby owoce zanurzyły się w budyniu. Kolej na następną warstwę krówki i ostatnią piątą warstwę herbatników. Polewa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy pokruszoną czekoladę, 3 łyżki masła i 3 łyżki mleka. Mieszamy, aby składniki polewy połączyły się. Gorącą polewę wylewamy na ciasto, rozsmarowujemy. Wstawiamy do lodówki na dobę, po tym czasie smaki idealnie się połączą, a ciasto będzie się kroić z łatwością. Smacznego.