Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto czekoladowe z malinami i jeżynami
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2183
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 147
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 254
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2183
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 147
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 254
Składniki
Mąkę przesiać razem z kakao. Białka oddzielić od żółtek i miksujemy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy małymi porcjami cukier. Na koniec dodajemy po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodajemy wymieszaną mąkę na kilka porcji i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do formy( jeżeli będziemy piekli w mniejszej formie biszkopt będzie grubszy i musimy sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczony, jeżeli w większej formie to biszkopt będzie cieńszy) pieczemy ok 30-35 minut w temp. 170 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie aby napęczniała, po upływie 15 minut upłynnić w kąpieli wodnej. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, gdy zaczną pojawiać się pierwsze fale, dzielimy na dwie części. Do pierwszej dodajemy płynną żelatynę małymi porcjami, a do drugiej przestudzoną rozpuszczoną czekoladę.
Przestudzony biszkopt nasączany naparem z kawy, herbaty, lub alkoholu. Na nasączony biszkopt dajemy masę czekoladową układamy owoce na owoce dajemy białą masę. Górę ciasta posypujemy tartą gorzką czekoladą.