Ciasto drożdżowe z serem. Dobre o każdej porze dnia.
Ciasto drożdżowe
Składniki
- Mąka pszenna 1/2 kg
- Mleko ciepłe 1/2 szklanki + 1/8 szklanki do posmarowania wierzchu ciasta
- Drożdże świeże 25 g
- Cukier biały 1/3 szklanki + 3 łyżki do posypania ciasta + 1 łyżeczka do sera
- Jajko kurze 3 szt.
- Margaryna do pieczenia 1/4 kostki
- Olej 2 łyżki
- Sól 1/2 łyżeczki
- Jogurt typu greckiego 4 łyżki
- Budyń waniliowy w proszku bez cukru
- Twaróg 250 g
Składniki
- Mąka pszenna 1/2 kg
- Mleko ciepłe 1/2 szklanki + 1/8 szklanki do posmarowania wierzchu ciasta
- Drożdże świeże 25 g
- Cukier biały 1/3 szklanki + 3 łyżki do posypania ciasta + 1 łyżeczka do sera
- Jajko kurze 3 szt.
- Margaryna do pieczenia 1/4 kostki
- Olej 2 łyżki
- Sól 1/2 łyżeczki
- Jogurt typu greckiego 4 łyżki
- Budyń waniliowy w proszku bez cukru
- Twaróg 250 g

Etapy przygotowania
Drożdże rozprowadzić w mleku, dodać 2 łyżki mąki i połowę z 1/3 szklanki cukru przeznaczonego do ciasta. Pozostawić zaczyn do wyrośnięcia.
Do zaczynu dodać dwa jajka, dwie łyżki jogurtu, rozpuszczoną, ciepłą margarynę, olej, drugą połowę z 1/3 szklanki cukru, sól i mąkę. Drewnianą łyżką wyrobić gładkie, lśniące ciasto, odchodzące od ścian naczynia, następnie przykryć je lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Twaróg rozgnieść z cukrem wanilinowym, jednym jajkiem, dwiema łyżkami jogurtu, łyżeczką cukru i budyniem w proszku.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na dwie równe części, z których jedną podzielić jeszcze raz na dwie połowy.
Na dno natłuszczonej tortownicy o średnicy około 22 cm wyłożyć połowę ciasta i równomiernie rozprowadzić.

Połowę twarogu rozprowadzić na pierwszej warstwie ciasta.
Z jednej z pozostałych części ciasta uformować kółko o średnicy tortownicy i położyć je na warstwie twarogu.
Następnie na cieście rozprowadzić resztę twarogu i przykryć ostatnią częścią ciasta, również uformowanego na kształt koła. Ciasto naciąć sześciokrotnie od środka do brzegów, tak jak jest to pokazane na zdjęciu.

Tak przygotowane ciasto odstawić do wyrośnięcia.

Wierzch wyrośniętego ciasta posmarować 1/8 szklanki ciepłego mleka i posypać trzema łyżkami cukru.

Piec 40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy
Zapiekanka obłędna w smaku!
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Papryka
- Ser
- Mięso
- Wołowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 350

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 431

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 827
Ostatnio komentowane przepisy
Zapiekanka obłędna w smaku!
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Papryka
- Ser
- Mięso
- Wołowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 350

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 431

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 827



Składniki
- Mąka pszenna 1/2 kg
- Mleko ciepłe 1/2 szklanki + 1/8 szklanki do posmarowania wierzchu ciasta
- Drożdże świeże 25 g
- Cukier biały 1/3 szklanki + 3 łyżki do posypania ciasta + 1 łyżeczka do sera
- Jajko kurze 3 szt.
- Margaryna do pieczenia 1/4 kostki
- Olej 2 łyżki
- Sól 1/2 łyżeczki
- Jogurt typu greckiego 4 łyżki
- Budyń waniliowy w proszku bez cukru
- Twaróg 250 g
Drożdże rozprowadzić w mleku, dodać 2 łyżki mąki i połowę z 1/3 szklanki cukru przeznaczonego do ciasta. Pozostawić zaczyn do wyrośnięcia.
Do zaczynu dodać dwa jajka, dwie łyżki jogurtu, rozpuszczoną, ciepłą margarynę, olej, drugą połowę z 1/3 szklanki cukru, sól i mąkę. Drewnianą łyżką wyrobić gładkie, lśniące ciasto, odchodzące od ścian naczynia, następnie przykryć je lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Twaróg rozgnieść z cukrem wanilinowym, jednym jajkiem, dwiema łyżkami jogurtu, łyżeczką cukru i budyniem w proszku.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na dwie równe części, z których jedną podzielić jeszcze raz na dwie połowy.
Na dno natłuszczonej tortownicy o średnicy około 22 cm wyłożyć połowę ciasta i równomiernie rozprowadzić.
Połowę twarogu rozprowadzić na pierwszej warstwie ciasta.
Z jednej z pozostałych części ciasta uformować kółko o średnicy tortownicy i położyć je na warstwie twarogu.
Następnie na cieście rozprowadzić resztę twarogu i przykryć ostatnią częścią ciasta, również uformowanego na kształt koła. Ciasto naciąć sześciokrotnie od środka do brzegów, tak jak jest to pokazane na zdjęciu.
Tak przygotowane ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Wierzch wyrośniętego ciasta posmarować 1/8 szklanki ciepłego mleka i posypać trzema łyżkami cukru.
Piec 40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Smaczny obiadek :)
Super mielone i ten sos z pora, pycha :) Jak dla mnie, to koniecznie z kaszą gryczaną, którą uwielbiam :D
Proste, a jakie smaczne ;-D