Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe z cynamonowo-kakaowym nadzieniem.
Zrazy wieprzowe z ogórkiem, cebulą i wędzonym boczkiem, podane z ziemniakami,...
Odsłon: 34
Proste ciasto w formie tortu do niedzielnej kawy.
Odsłon: 122
Jeśli znudziły wam się tradycyjne kotlety, polecam kotlety drobiowe z dodatki...
Odsłon: 234
Zrazy wieprzowe z ogórkiem, cebulą i wędzonym boczkiem, podane z ziemniakami,...
Odsłon: 34
Proste ciasto w formie tortu do niedzielnej kawy.
Odsłon: 122
Jeśli znudziły wam się tradycyjne kotlety, polecam kotlety drobiowe z dodatki...
Odsłon: 234
Składniki
Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać dwie łyżki cukru oraz dwie łyżki mąki, wymieszać i tak przygotowany zaczyn odstawić do wyrośnięcia.
Następnie dodać resztę maki i cukru, cukier wanilinowy, jogurt, stopioną ciepła margarynę, jajka, sól, olej i przy użyciu drewnianej łyżki wyrobić gładkie, lśniące ciasto, odchodzące od ścian naczynia. Przygotowane ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ukształtować w prostokąt na posypanej mąką stolnicy. Krótszy bok powinien mieć długość formy keksówki, w której ciasto będzie pieczone.
Ciasto posypać cukrem przygotowanym na nadzienie tak, aby jeden brzeg, który będzie na zewnątrz zlepiał ciasto zwinięte w roladę, pozostał bez nadzienia na szerokości około 5 centymetrów.
Podobnie użyć cynamonu i kakao.
Ciasto zwinąć w roladę, zaczynając od boku posypanego dodatkami i kończąc na boku pozostawionym bez dodatków, a następnie umieścić delikatnie w formie keksówce.
Pozostawić do wyrośnięcia.
Ciasto piec przez 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po pierwszych 10 minutach pieczenia ciasto posmarować delikatnie 2 łyżkami mleka. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.