Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe z cynamonowo-kakaowym nadzieniem.
 
         
         
         
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54288
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 579
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5697
 
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54288
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 579
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5697
 
         
         
                Składniki
Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać dwie łyżki cukru oraz dwie łyżki mąki, wymieszać i tak przygotowany zaczyn odstawić do wyrośnięcia.
Następnie dodać resztę maki i cukru, cukier wanilinowy, jogurt, stopioną ciepła margarynę, jajka, sól, olej i przy użyciu drewnianej łyżki wyrobić gładkie, lśniące ciasto, odchodzące od ścian naczynia. Przygotowane ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ukształtować w prostokąt na posypanej mąką stolnicy. Krótszy bok powinien mieć długość formy keksówki, w której ciasto będzie pieczone.
Ciasto posypać cukrem przygotowanym na nadzienie tak, aby jeden brzeg, który będzie na zewnątrz zlepiał ciasto zwinięte w roladę, pozostał bez nadzienia na szerokości około 5 centymetrów.
Podobnie użyć cynamonu i kakao.
Ciasto zwinąć w roladę, zaczynając od boku posypanego dodatkami i kończąc na boku pozostawionym bez dodatków, a następnie umieścić delikatnie w formie keksówce.
Pozostawić do wyrośnięcia.
Ciasto piec przez 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po pierwszych 10 minutach pieczenia ciasto posmarować delikatnie 2 łyżkami mleka. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.