Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja dla amatorów karmelizowanych jabłek z pianką cytrynową.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 29505
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9656
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2151
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4142
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 851
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 29505
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9656
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2151
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4142
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 851
Składniki
Karmelizowane jabłka: jabłka myjemy, obieramy, kroimy w drobną kostkę. Na patelni podgrzewamy cukier do rozpuszczenia. Dodajemy miód, mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone jabłka i cynamon. Gotujemy aż jabłka puszczą sok. Nadal podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż sok odparuje i zostanie karmel, uważając, aby jabłka się nie rozgotowały. Odstawiamy do wystudzenia.
Formę (24 x 38 cm) wykładamy herbatnikami.
Masa serowa: galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, studzimy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone a następnie cienkim strumieniem wlewamy tężejącą galaretkę, nadal ubijając. Następnie dodajemy wystudzone jabłka i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na herbatnikowy spód. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Pianka cytrynowa: galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, następnie cienkim strumieniem wlewamy tężejącą galaretkę, nadal ubijając. Dodajemy oprószone mąką rodzynki. Dokładnie mieszamy. Masę cytrynową wlewamy na warstwę serową. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Przed podaniem posypujemy startą czekoladą.