Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie owoców letnich, lecz sprawdzą się też te mrożone!
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112851
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 140
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 323
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 395
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 702
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112851
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 140
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 323
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 395
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 702
Składniki
Przygotuj owoce. Jeśli świeże - umyj i osusz dokładnie, zasyp małą ilością mąki i odstaw na bok. Jeśli mrożone - rozmroź do temperatury pokojowej, odlej wodę i wycisnij owoce. Ułóż na ręczniku papierowym i osusz dokładnie. Również zasyp mąką.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra-dół). Natłuść tortownicę o średnicy 25cm.
W dużej misce ubij jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, jasną masę (około 5 minut). Dodaj jogurt i olej, wymieszaj do połączenia.
W osobnej misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj tylko do połączenia (nie za długo).
Przelej ciasto do tortownicy i wyrównaj wierzch. Na wierzchu ułóż owoce.
Piecz przez 45–50 minut, aż ciasto będzie złociste, a patyczek wbity w środek wyjdzie suchy.
Ostudź ciasto w formie przez 10 minut, potem wyjmij z blaszki. Po całkowitym ostudzeniu możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!