Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie owoców letnich, lecz sprawdzą się też te mrożone!
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 915
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4549
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1167
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 524
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 915
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4549
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1167
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 524
Składniki
Przygotuj owoce. Jeśli świeże - umyj i osusz dokładnie, zasyp małą ilością mąki i odstaw na bok. Jeśli mrożone - rozmroź do temperatury pokojowej, odlej wodę i wycisnij owoce. Ułóż na ręczniku papierowym i osusz dokładnie. Również zasyp mąką.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra-dół). Natłuść tortownicę o średnicy 25cm.
W dużej misce ubij jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, jasną masę (około 5 minut). Dodaj jogurt i olej, wymieszaj do połączenia.
W osobnej misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj tylko do połączenia (nie za długo).
Przelej ciasto do tortownicy i wyrównaj wierzch. Na wierzchu ułóż owoce.
Piecz przez 45–50 minut, aż ciasto będzie złociste, a patyczek wbity w środek wyjdzie suchy.
Ostudź ciasto w formie przez 10 minut, potem wyjmij z blaszki. Po całkowitym ostudzeniu możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!