Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne ucierane ciasto o pięknym zielonym kolorze :)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117786
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8257
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3069
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1951
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1459
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117786
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8257
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3069
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1951
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1459
Składniki
Mrożony szpinak rozmrozić,odsączyc z wody np.za pomocą gazy.Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia i sodą.Jajka ubijamy razem z cukrem dalej ciągle mieszając wlewamy pomalutku olej,potem dodajemy szpinak i aromat.Do ubitych jajek wsypujemy mąkę ale mieszamy delikatnie łyżką .Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tortownica ma 26 cm średnicy). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 170C funkcja góra-dół i pieczemy ok.50 min (sprawdzamy patyczkiem).Po tym czasie ciasto wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia -ciasto może trochę opaść. Wystudzone ciasto wyjmujemy z formy i odcinamy wierzch mniej więcej 1/3 wysokości.Odkrojoną część ciasta kruszymy.Pozostałą część ciasta wkładamy z powrotem do tortownicy.
KREM Żelatynę zalewamy 5 łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia na ok.10 min.Następnie podgrzewamy ciągle mieszając do rozpuszczenia się żelatyny. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno dodając cukier puder i cukier wanilinowy.Dodajemy do niej wystudzoną płynną żelatynę,mieszamy.Gotowy krem wykładamy na ciasto w tortownicy.Wierzch posypujemy rozkruszonym ciastem i pestkami granatu i jagódkami.Ciasto wstawiamy na 3 godz.do lodówki. SMACZNEGO!!!!