Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na delikatne, aromatyczne, zdrowe i bardzo smaczne ciasto marchewkowe wypełnione orzechami włoskimi i suszoną żurawiną. Ciasto jest lekkie i dietetyczne dzięki głównemu składnikowi, jakim jest marchewka oraz zastosowaniu cukru pudru, przygotowanego z cukru brzozowego (ksylitolu), zawierającego o połowę mniej kalorii niż zwykły cukier. * jeśli nie posiadamy ksylitolu, do przygotowania ciasta możemy użyć także cukru białego bądź trzcinowego.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1530
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231925
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5037
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1530
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231925
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5037
Składniki
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Cukier brzozowy mielimy w młynku do kawy, aby przygotować cukier puder. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, sodę oczyszczoną, gałkę muszkatołową, szczyptę soli oraz cynamon. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Następnie do suchych składników dodajemy jajka, olej rzepakowy, ziarenka z laski wanilii i wszystko mieszamy.
Do powstałej masy dodajemy utarte marchewki i jeszcze raz mieszamy.
Na sam koniec przygotowywania ciasta do masy dodajemy suszoną żurawinę oraz pokruszone orzechy włoskie.
Następnie wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto (ciasto przez upieczeniem jest dość rzadkie). Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40 - 45 minut. * Przed końcem pieczenia, warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest właściwie upieczone.
Upieczone ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Życzę smacznego! :)