Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na delikatne, aromatyczne, zdrowe i bardzo smaczne ciasto marchewkowe wypełnione orzechami włoskimi i suszoną żurawiną. Ciasto jest lekkie i dietetyczne dzięki głównemu składnikowi, jakim jest marchewka oraz zastosowaniu cukru pudru, przygotowanego z cukru brzozowego (ksylitolu), zawierającego o połowę mniej kalorii niż zwykły cukier. * jeśli nie posiadamy ksylitolu, do przygotowania ciasta możemy użyć także cukru białego bądź trzcinowego.
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 66
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 119
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10356
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 120
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1017
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 66
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 119
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10356
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 120
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1017
Składniki
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Cukier brzozowy mielimy w młynku do kawy, aby przygotować cukier puder. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, sodę oczyszczoną, gałkę muszkatołową, szczyptę soli oraz cynamon. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Następnie do suchych składników dodajemy jajka, olej rzepakowy, ziarenka z laski wanilii i wszystko mieszamy.
Do powstałej masy dodajemy utarte marchewki i jeszcze raz mieszamy.
Na sam koniec przygotowywania ciasta do masy dodajemy suszoną żurawinę oraz pokruszone orzechy włoskie.
Następnie wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto (ciasto przez upieczeniem jest dość rzadkie). Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40 - 45 minut. * Przed końcem pieczenia, warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest właściwie upieczone.
Upieczone ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Życzę smacznego! :)