Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Melchior to bardzo czekoladowe ciasto, które rozpływa się w ustach. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom ciasta ptysiowego.
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1412
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 331
Najlepsza surówka z buraków, jabłka i cebuli, na niedzielę np. do kotletów sc...
Odsłon: 1552
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 83
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1412
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 331
Najlepsza surówka z buraków, jabłka i cebuli, na niedzielę np. do kotletów sc...
Odsłon: 1552
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 83
Składniki
Przygotuj ciasto czekoladowe. Jajka rozbełtaj z mlekiem. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec wmieszaj olej rzepakowy. Masę wlej do formy o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto przez 35-45 minut w temperaturze 175 st. Celsjusza, do suchego patyczka. Wyjmij ciasto, ostudź i podziel na dwa blaty.
Przygotuj krem czekoladowy. W misce wymieszaj oba rodzaje cukru i mąkę kukurydzianą. W drugiej misce rozbełtaj jajka z dodatkiem 255 ml zimnego mleka. Wsyp suche składniki i dobrze wymieszaj całość. Zagotuj 525 ml. Wlej do niego otrzymaną mieszankę mąki, jajek i mleka. Mieszaj, trzymając garnek na średnim ogniu. Po zagotowaniu, mieszać jeszcze przez 20 sekund, a następnie zdjąć masę z ognia. Do gorącej masy dodaj pokruszoną czekoladę i wymieszaj. Ostudź do temperatury pokojowej. Masło utrzyj przez 2-3 minuty do uzyskania puchu. Dodaj kakao i ponownie wymieszaj do całkowitego połączenia. Dodawaj po 2 łyżki budyniu czekoladowego, ucierając po każdym. Podziel na krem na dwie części w proporcjach 2:1. Do większej części dodaj ptysie i wmieszaj je delikatnie za pomocą szpatułki.
Złóż ciasto. Na jednym blacie ciasta rozłóż większą część kremu z ptysiami i przykryj drugim blatem. Na wierzchu rozłóż równomiernie mniejszą część kremu. Za pomocą rękawa cukierniczego możesz udekorować ciasto gwiazdkami.
Przygotuj polewę. Śmietankę rozgrzej w garnuszku. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do jej rozpuszczenia. Zostaw do ostudzenia. Chłodną polewą dekoruj wierzch ciasta Melchior.