Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto dyniowe z puszystym wierzchem à la prasie mleczko. Połączenie nieco może zaskakujące, ale niezwykle smakowite. To wręcz idealne ciasto na Dzień Babci i Dziadka. Z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet niezbyt doświadczeni kucharze. Będzie doskonale pasować do popołudniowej kawy lub herbaty.
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1358
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 337
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1358
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 337
Składniki
Przygotowanie ciasta rozpocznij od przygotowania dyni. Umyj ją, obierz, usuń nasiona i zblenduj na możliwie gładką masę. Odciśnij nadmiar soku i odmierz 2 szklanki miąższu.
Jajka i cukier ubij na puszystą masę. Dodaj do nich partiami olej oraz mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i cynamonem.
Do masy dodaj przygotowaną wcześniej dynię i wymieszaj całość. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej formy (np. o rozmiarze 22x22 cm) i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ciasto dyniowe piecz przez około 45 minut (poziom wypieczenia sprawdź patyczkiem pod koniec wyznaczonego czasu).
Po upieczeniu wyciągnij ciasto z piekarnika i porządnie ostudź.
Gdy ciasto dyniowe będzie już zimne, możesz przygotować ptasie mleczko.
Żelatynę zalej gorącą wodą i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Białka jajek ubij na sztywną pianę i wówczas zacznij dodawać partiami cukier. Masę mieszaj do całkowitego rozpuszczenia cukru i wówczas dodaj do niej sok z cytryny, a następie przestudzoną rozpuszczoną żelatynę (wlewaj ją niewielkimi partiami).
Całość miksuj przez chwilę na najmniejszych obrotach, a następnie przełóż na przestudzone ciasto dyniowe i oprósz górę kakao. Odstaw do stężenia przez kilka godzin. Podawaj z kawą lub herbatą.