Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto dyniowe z puszystym wierzchem à la prasie mleczko. Połączenie nieco może zaskakujące, ale niezwykle smakowite. To wręcz idealne ciasto na Dzień Babci i Dziadka. Z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet niezbyt doświadczeni kucharze. Będzie doskonale pasować do popołudniowej kawy lub herbaty.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1105
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2881
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 973
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1737
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14714
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1105
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2881
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 973
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1737
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14714
Składniki
Przygotowanie ciasta rozpocznij od przygotowania dyni. Umyj ją, obierz, usuń nasiona i zblenduj na możliwie gładką masę. Odciśnij nadmiar soku i odmierz 2 szklanki miąższu.
Jajka i cukier ubij na puszystą masę. Dodaj do nich partiami olej oraz mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i cynamonem.
Do masy dodaj przygotowaną wcześniej dynię i wymieszaj całość. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej formy (np. o rozmiarze 22x22 cm) i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ciasto dyniowe piecz przez około 45 minut (poziom wypieczenia sprawdź patyczkiem pod koniec wyznaczonego czasu).
Po upieczeniu wyciągnij ciasto z piekarnika i porządnie ostudź.
Gdy ciasto dyniowe będzie już zimne, możesz przygotować ptasie mleczko.
Żelatynę zalej gorącą wodą i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Białka jajek ubij na sztywną pianę i wówczas zacznij dodawać partiami cukier. Masę mieszaj do całkowitego rozpuszczenia cukru i wówczas dodaj do niej sok z cytryny, a następie przestudzoną rozpuszczoną żelatynę (wlewaj ją niewielkimi partiami).
Całość miksuj przez chwilę na najmniejszych obrotach, a następnie przełóż na przestudzone ciasto dyniowe i oprósz górę kakao. Odstaw do stężenia przez kilka godzin. Podawaj z kawą lub herbatą.