Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto jest mocno puszyste i bardzo smaczne. Jest też wilgotne, dzięki maślance i soczystym truskawkom. Idealne na letni deser :)
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2153
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101794
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6214
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2153
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101794
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6214
Składniki
Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek i pokroić na połówki. Mąkę z proszkiem przesiać. Do jajek dodać szczyptę soli. Ubijać na szybkich obrotach. Kiedy jajka zaczną powiększać swoją objętość stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Kiedy masa stanie się puszysta dodać olej i zmiksować. Nie przerywając ubijania dodawać naprzemiennie maślankę i mąkę z proszkiem. Ciasto przelać do formy (24x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu ciasta poukładać połówki truskawek. Ciasto piec w 180 stopniach przez około 55 minut, do suchego patyczka. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.
Rady: Aby ciasto na maślance (kefirze, mleku czy jogurcie) nie wyszło z zakalcem wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Warto przez 30 minut pieczenia ustawić grzanie na dolną grzałkę, a przed końcem pieczenia włączyć grzanie góra-dół, aby ciasto ładnie się zarumieniło.