Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galette des rois, czyli legendarne ciasto wypiekane na święto Trzech Króli. Ten francuski smakołyk serwowany 6 stycznia zyskał popularność również w naszym kraju. Płaty ciasta francuskiego przełożone delikatnym kremem migdałowym z pewnością skradnie Wasze serca. Świąteczny wypiek wyróżnia się jeszcze jednym elementem - małą niespodzianką, która jest ukryta w kremie. Podczas przygotowania ciasta do masy należy dodać jednego całego migdała, ziarnko grochu lub porcelanową figurkę. Jak głosi legenda - osoba, która odnajdzie ten element w swoim kawałku ciasta, będzie cieszyła się bogactwem i dobrobytem.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1094
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 215
Polecam.
Odsłon: 1088
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1094
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 215
Polecam.
Odsłon: 1088
Składniki
Masło i jajka wyciągnij z lodówki na około godzinę przed przyrządzeniem ciasta.
Miękkie masło przełóż do miski, dodaj cukier. Składniki zmiksuj ze sobą. Następnie do miski wsyp zmielone migdały oraz łyżkę mąki. Dodaj jedno całe jajko oraz dwie łyżki alkoholu. Wszystko razem wymieszaj. Gotowy krem wstaw do lodówki.
Rozwiń pierwszy arkusz ciasta francuskiego. Wytnij z niego koło. Wycięty płat ciasta przełóż na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia.
Z lodówki wyciągnij krem. Rozsmaruj go po powierzchni ciasta zachowując około 1-2 cm marginesu na brzegach. Brzegi zwilż wodą. W rozsmarowanej masie umieść jednego migdała lub porcelanową figurkę.
Rozwiń drugi arkusz ciasta francuskiego. Wytnij z niego koło o takich samych wymiarach i przykryj nim ciasto. Dociśnij brzegi tak, aby dokładnie się ze sobą zlepiły.
Przy użyciu tępej strony noża wytnij dekoracyjny wzór na powierzchni ciasta.
Do miseczki wbij jajko i roztrzep je widelcem. Rozbełtanym jajkiem posmaruj górę ciasta.
Ciasto na Trzech Króli wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez około 25-30 minut (do zarumienienia).
Wyciągnij galette z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia. Gotowe!