Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto napoleońskie jest znane w całej Europie, choć zazwyczaj nosi różne nazwy. Jedno pozostaje niezmienne – kruche, cienkie ciasto przekładane pyszną masą budyniową. Często przybrane jest posiekanymi migdałami, orzechami lub kawałkami czekolady. Niektórych może przerazić obecność octu w cieśnie, jednak to właśnie ten składnik zapewnia niepowtarzalną kruchość i delikatność cienkim plackom, a sam ostry zapach i smak staje się niewyczuwalny. Ocet można też zastąpić sokiem z cytryny lub białym, wytrawnym winem.
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 139
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 139
Składniki
Najpierw zacznij od przygotowania ciasta. Zimne masło pokrój na drobne kawałki i przesiekaj lub rozetrzyj w palcach z przesianą mąką tak, aby mieszanina przypominała bułkę tartą. Wodę wymieszaj z octem i cienkim strumieniem wlewaj do mączniej mieszanki. Zagnieć gładkie ciasto, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 40 minut.
Schłodzone ciasto podziel na 6 równych części. Umieść 1 kawałek ciasta pomiędzy 2 arkusze papieru do pieczenia i rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. W ten sam sposób postąp z resztą ciasta. Każdy blat surowego ciasta musisz upiec osobno. Rozgrzej piekarnik do 190°C i piecz placki przez ok. 20 minut. Następnie je ostudź i przytnij krawędzie tak, aby blaty mieściły się w tortownicy (ok. 22 cm), a pozostałości pokrusz i zachowaj.
Przygotuj krem. Do garnka wlej ok. 400 ml mleka i wsyp cukier. Zagotuj w międzyczasie mieszając, aby cukier się rozpuścił. W tym czasie pozostałe mleko ubij mikserem z jajkiem i mąką do uzyskania jednolitej konsystencji. Ostrożnie wlewaj powstałą mieszaninę na gotujące się mleko, zmniejsz ogień i gotuj ciągle mieszając przez ok. 7-8 minut, aż powstanie budyniowa masa. Zdejmij krem z ognia, przykryj garnek talerzykiem i odstaw do pełnego ostudzenia.
Złóż ciasto. Ostygłe placki smaruj przestudzonym kremem i układaj jeden na drugim (dociskając lekko). Posyp ciasto pozostałymi okruchami. Możesz zmieszać je z orzechami lub czekoladową posypką. Ciasto napoleońskie wstaw do lodówki na 8-12 godzin. Podawaj zawsze schłodzone i przechowuj w lodówce.