Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Nerwus to niezwykle wilgotny wypiek pełny marchewki i siekanych orzechów. Możesz też z powodzeniem dodać rodzynki, karmelizowane skórki owoców czy inne, ulubione dodatki. Całość wygląda dość niepozornie, jakby osoba przygotowująca ten deser dość mocno się spieszyła. Niech cię to jednak nie zwiedzie! Każdy kęs tego ciasta będzie rozkoszą w ustach. W tym daniu łączy się chrupkość, miękkość, słodycz i lekka pikanteria.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 92929
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1876
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5695
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5673
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 92929
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1876
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5695
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5673
Składniki
W dużej misce wymieszaj jajka, olej, cukier i ekstrakt waniliowy. Dobrze wymieszaj.
Dodaj proszek do pieczenia, sodę, cynamon, chili i sól. Mieszaj do połączenia.
Dołóż mąkę i mieszaj do jej całkowitego wchłonięcia, uważając, by nie przepracować ciasta.
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij ją z nadmiaru wody, pozostaw parę minut na sitku i ponownie odciśnij.
Orzechy drobno posiekaj ostrym nożem.
Do ciasta dodaj marchewkę oraz orzechy. Przemieszaj wszystko gumową szpatułką do równomiernego rozprowadzenia.
Formę do pieczenia o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto i wyrównaj.
Wstaw całość do pieca rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 35-40 minut, do suchego patyczka.
Ciasto Nerwus wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed krojeniem.
Przechowuj wypiek w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Zużyj w ciągu 5 dni.