Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Nerwus to niezwykle wilgotny wypiek pełny marchewki i siekanych orzechów. Możesz też z powodzeniem dodać rodzynki, karmelizowane skórki owoców czy inne, ulubione dodatki. Całość wygląda dość niepozornie, jakby osoba przygotowująca ten deser dość mocno się spieszyła. Niech cię to jednak nie zwiedzie! Każdy kęs tego ciasta będzie rozkoszą w ustach. W tym daniu łączy się chrupkość, miękkość, słodycz i lekka pikanteria.
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 1761
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17887
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1931
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 1761
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17887
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1931
Składniki
W dużej misce wymieszaj jajka, olej, cukier i ekstrakt waniliowy. Dobrze wymieszaj.
Dodaj proszek do pieczenia, sodę, cynamon, chili i sól. Mieszaj do połączenia.
Dołóż mąkę i mieszaj do jej całkowitego wchłonięcia, uważając, by nie przepracować ciasta.
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij ją z nadmiaru wody, pozostaw parę minut na sitku i ponownie odciśnij.
Orzechy drobno posiekaj ostrym nożem.
Do ciasta dodaj marchewkę oraz orzechy. Przemieszaj wszystko gumową szpatułką do równomiernego rozprowadzenia.
Formę do pieczenia o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto i wyrównaj.
Wstaw całość do pieca rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 35-40 minut, do suchego patyczka.
Ciasto Nerwus wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed krojeniem.
Przechowuj wypiek w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Zużyj w ciągu 5 dni.