Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z biszkoptem dwukolorowym z masą budyniową, galaretką i biszkopcikami.Ciasto pracochłonne ale wart zachodu.
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 27
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2266
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 160
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 27
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2266
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 160
Składniki
biszkopt-Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem. Delikatnie mieszamy,dolewając olej. Ciasto dzielimy do dwóch misek. Do 1, dodać łyżkę mąki, do drugiej łyżką kakao. Na blachę , z papierem(25x42) wylewamy na przemian, trochę jasnego, trochę ciemnego biszkoptu.Lekko przemieszamy widelcem,ale nie za dokładnie.
Piec w 175* ok.30 min.
Po przestygnięciu przekroić na dwa placki. Spód włożyć z powrotem do blaszki, zabezpieczonej wyżej papierem.
masa-Na mleku z cukrem,ugotować budyń i ostudzić. Od czasu do czasu,mieszając.Zmiksować miękkie masło, dodając po trochu budyniu.Krem podzielić na pół.Jedną część wyłożyć na przekrojone ciasto. Zaparzyć kawę i posłodzić.Maczać biszkopciki i układać na masie.
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do lekkiego tężenia.(tą czynność zrobić jeszcze przed gotowaniem budyniu.) Tężejącą galaretkę ponalewać między biszkopcikami i schłodzić.
Rozsmarować resztę pozostawionej masy. Przykryć drugim plackiem.
Nad parą roztopić czekolady wraz z masłem i mlekiem.Zaraz rozsmarować na cieście. Ciasto schłodzić.