Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Próżniak to niesamowicie wilgotny wypiek z dodatkiem chrupiących orzechów i słodkich jabłek. W każdym kęsie znajdziesz niesamowitą wręcz ilość smaku i aromatu, nieco przypominającego szarlotkę. Ten wypiek nie potrzebuje żadnych dodatków, może odrobinę cukru pudru, ale wyłącznie według własnego uznania. Ciasto przygotujesz bardzo szybko – już po 15 minutach możesz wstawiać je do pieca i oczekiwać przepysznego efektu!
Wymiary formy: 35x12 cm
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13548
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 881
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13548
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 881
Składniki
W misce utrzyj jajka z cukrem, olejem i ekstraktem waniliowym.
W osobnej misce przesiej mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon i sól.
Dodaj suche składniki do mokrych i mieszaj do całkowitego połączenia.
Orzechy włoskie drobno posiekaj. Jabłka obierz, wydrąż i pokrój w bardzo niewielką kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij je z nadmiaru płynu.
Do ciasta dodaj jabłka i orzechy. Przemieszaj.
Formę do pieczenia o wymiarach 35x12 cm wyłóż papierem pergaminowym. Przelej do niej ciasto.
Wstaw całość do piekarnika nastawionego na 175 st. Celsjusza. Piecz przez 40-45 minut lub do suchego patyczka.
Ciasto Prózniak wyjmij i ostudź przed krojeniem. Przechowuj w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do 2 dni. Alternatywnie możesz włożyć je do lodówki na czas do 5 dni lub zamrozić do 3 miesięcy.