Deser z ciastem francuskim to pyszna i szybka propozycja na słodką przyjemność. Nasze ciasto przynęta brzyduli to delikatne ciasto, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Przygotowanie tego deseru to łatwy sposób na zachwycenie gości.
Ciasto "Przynęta brzyduli"
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 300 ml mleka
- 150 g serka mascarpone
- 100 g masła
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 300 ml mleka
- 150 g serka mascarpone
- 100 g masła
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego

Potrzebne przybory kuchenne
Foremka o wymiarach 24 × 35 cm
Etapy przygotowania
Na 30 minut przed przygotowaniem deseru, wyjmij z lodówki ciasto francuskie i pozostaw, by nabrało temperatury pokojowej. Po tym czasie odpakuj je i pokrój na 4 blaty tej samej wielkości. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwaj widelcem. Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Pozostaw do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotuj budyń. Odlej pół szklanki mleka i rozprowadź w nim proszek budyniowy oraz cukier. Pozostałe mleko zagotuj, zdejmij z palnika i wlej do niego mieszankę budyniową, cały czas mieszając. Budyń gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Pozostaw do wystudzenia.
Następnie przygotuj krem. Miękkie masło zmiksuj, w międzyczasie dodając do niego łyżkami porcje gotowego budyniu. Na koniec krem zmiksuj z serkiem mascarpone.
Blaty ciasta francuskiego przełóż przygotowanym kremem. Lekko je dociśnij, by warstwy ciasta połączyły się w jedną całość. Deser wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem, ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem lub posypać kruszonką.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)



Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 300 ml mleka
- 150 g serka mascarpone
- 100 g masła
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
Na 30 minut przed przygotowaniem deseru, wyjmij z lodówki ciasto francuskie i pozostaw, by nabrało temperatury pokojowej. Po tym czasie odpakuj je i pokrój na 4 blaty tej samej wielkości. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwaj widelcem. Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Pozostaw do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotuj budyń. Odlej pół szklanki mleka i rozprowadź w nim proszek budyniowy oraz cukier. Pozostałe mleko zagotuj, zdejmij z palnika i wlej do niego mieszankę budyniową, cały czas mieszając. Budyń gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Pozostaw do wystudzenia.
Następnie przygotuj krem. Miękkie masło zmiksuj, w międzyczasie dodając do niego łyżkami porcje gotowego budyniu. Na koniec krem zmiksuj z serkiem mascarpone.
Blaty ciasta francuskiego przełóż przygotowanym kremem. Lekko je dociśnij, by warstwy ciasta połączyły się w jedną całość. Deser wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem, ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem lub posypać kruszonką.