Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nic nie smakuje tak dobrze, jak ciasta, którymi zajadaliśmy się dekady temu. Kiedyś ciasto Salceson było obowiązkowym punktem w niemal każdym imieninowym lub prywatkowym menu. Z czasem przepis odszedł nieco w zapomnienie, jednak warto do niego wracać. To niezwykle proste ciasto z pewnością znajdzie się w gronie waszych ulubieńców.
Małe tortille z dobrze doprawionym farszem z kurczakiem i chorizo. Przed poda...
Odsłon: 29
Pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie czy gniazdka - bez względu na nazwę to...
Odsłon: 43
Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, z niewielu składników, ale smaczna jak...
Odsłon: 1086
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 261
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 14693
Małe tortille z dobrze doprawionym farszem z kurczakiem i chorizo. Przed poda...
Odsłon: 29
Pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie czy gniazdka - bez względu na nazwę to...
Odsłon: 43
Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, z niewielu składników, ale smaczna jak...
Odsłon: 1086
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 261
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 14693
Składniki
Jajka rozbij do dużej miski, a następnie przy pomocy miksera ubij je razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie przesiej przez sitko mąkę, cynamon, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę i dodaj do ubitych jajek. Dodaj również olej. Zmiksuj całość na gładką i jednolitą masę.
Jabłka obierz i pokrój w dosyć dużą kostkę (możesz użyć ich więcej niż 500g - wszystko zależy od twoich preferencji). Pokrojone jabłka dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
Masę na ciasto salceson przełóż do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 23 cm. Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut ( lub do suchego patyczka). Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Czekoladę rozpuść razem z masłem i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną polewą udekoruj wierzch ciasta. Zamiast polewy czekoladowej możesz posypać ciasto cukrem pudrem.