Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nic nie smakuje tak dobrze, jak ciasta, którymi zajadaliśmy się dekady temu. Kiedyś ciasto Salceson było obowiązkowym punktem w niemal każdym imieninowym lub prywatkowym menu. Z czasem przepis odszedł nieco w zapomnienie, jednak warto do niego wracać. To niezwykle proste ciasto z pewnością znajdzie się w gronie waszych ulubieńców.
Dzisiaj zapraszam na deser, który zadowoli wszystkich fanów kawy. Tym razem p...
Odsłon: 218
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 49
Dzisiaj zapraszam na deser, który zadowoli wszystkich fanów kawy. Tym razem p...
Odsłon: 218
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 49
Składniki
Jajka rozbij do dużej miski, a następnie przy pomocy miksera ubij je razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie przesiej przez sitko mąkę, cynamon, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę i dodaj do ubitych jajek. Dodaj również olej. Zmiksuj całość na gładką i jednolitą masę.
Jabłka obierz i pokrój w dosyć dużą kostkę (możesz użyć ich więcej niż 500g - wszystko zależy od twoich preferencji). Pokrojone jabłka dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
Masę na ciasto salceson przełóż do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 23 cm. Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut ( lub do suchego patyczka). Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Czekoladę rozpuść razem z masłem i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną polewą udekoruj wierzch ciasta. Zamiast polewy czekoladowej możesz posypać ciasto cukrem pudrem.