Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17233
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 126
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 114
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4867
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7592
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17233
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 126
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 114
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4867
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7592
Składniki
Białka oddzielić od żółtek. Masło dobrze utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po jednym żółtku ciągle ucierając. Następnie dodawać wymieszane obie mąki, pszenną i ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę i utrwalić drobnym cukrem. Dodać do masy i delikatnie wymieszać najlepiej szpatułką.
Tortownicę 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dno wyłożyć 4-5 łyżek masy i rozsmarować. Włożyć do pieca nagrzanego do 220 stopni na ok 5-7 min.
Widać jak robi się brązowa skórka. Wyjąć tortownicę i znowu rozsmarować 4-5 łyżek masy i do pieca. Tak powtarzać tę czynność aż do wyczerpania masy. Jeszcze zostawić w piecu na ok 10 min.
Wystudzić.
Jabłka przełożyć do garnka i bardzo mocno zagrzać, mieszać. W międzyczasie dodać cukier, cynamon.
Żelatynę i galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie - ok 1/2 szklanki. Dodać do jabłek i dobrze wymieszać. Masę przełożyć na ciasto.
Pozostawić do całkowitego wystudzenia i stężenia masy jabłkowej.
Orzechy laskowe drobno posiekać i przełożyć do rondelka. Zalać mlekiem i zagotować. Wystudzić.
Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Dodać orzechy z rondelka i serek. Dokładnie wymieszać.
Krem orzechowy wyłożyć na ciasto i całość wstawić do lodówki do schłodzenia.
W rondelku rozpuścić masło z cukrem, wodą i kakao. Podgrzewać, mieszać aż powstanie szklista polewa.
Przestudzoną polewą polać ciasto i posypać posiekanymi drobno orzechami.
Ciasto schłodzić najlepiej całą noc w lodówce.
Smacznego.