Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto rozpływające się z ustach.
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 142
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101371
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5889
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 142
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101371
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5889
Składniki
Tortownica 20-21 cm, spód wyłożony papierem.
Ja używałam dwóch foremek.
Biszkopt. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną, kawę, proszek do pieczenia, wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać oba cukry.
Wlewać po jednym żółtku i nadal ubijać.
Do masy dodać wymieszane i przesiane suche składniki.
Wymieszać delikatnie szpatułką, by piana nie opadła.
Przełożyć masę na blaszki, wyrównać.
W tortownicy upiec jeden biszkopt i przekroić na pół, lub piec dwa placki oddzielnie.
Piec w 180 C ok. 20 minut. Przestudzić.
Krem. Schłodzone mascarpone lekko zmiksować z masą krówkową.
Dalej miksować dolewając schłodzoną śmietanę.
Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix.
Składanie tortu.
Na spód tortownicy lub obręczy umieścić pierwszy biszkopt, delikatnie nasączyć ponczem.
Posmarować cienką warstwą krówki.
Ułożyć połówki truskawek.
Wyłożyć większą część kremu.
Nałożyć drugi biszkopt, delikatnie nasączyć.
Przykryć resztą kremu, rozłożyć kawałki truskawek. Wierzch można polać tężejącą galaretką.
U mnie trochę kremu zostało, i szybko został zjedzony z truskawkami.