Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto rozpływające się z ustach.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5246
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 817
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11660
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5041
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1286
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5246
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 817
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11660
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5041
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1286
Składniki
Tortownica 20-21 cm, spód wyłożony papierem.
Ja używałam dwóch foremek.
Biszkopt. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną, kawę, proszek do pieczenia, wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać oba cukry.
Wlewać po jednym żółtku i nadal ubijać.
Do masy dodać wymieszane i przesiane suche składniki.
Wymieszać delikatnie szpatułką, by piana nie opadła.
Przełożyć masę na blaszki, wyrównać.
W tortownicy upiec jeden biszkopt i przekroić na pół, lub piec dwa placki oddzielnie.
Piec w 180 C ok. 20 minut. Przestudzić.
Krem. Schłodzone mascarpone lekko zmiksować z masą krówkową.
Dalej miksować dolewając schłodzoną śmietanę.
Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix.
Składanie tortu.
Na spód tortownicy lub obręczy umieścić pierwszy biszkopt, delikatnie nasączyć ponczem.
Posmarować cienką warstwą krówki.
Ułożyć połówki truskawek.
Wyłożyć większą część kremu.
Nałożyć drugi biszkopt, delikatnie nasączyć.
Przykryć resztą kremu, rozłożyć kawałki truskawek. Wierzch można polać tężejącą galaretką.
U mnie trochę kremu zostało, i szybko został zjedzony z truskawkami.