Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z dyni hokkaido to idealne połączenie wilgotnego, korzennego smaku z delikatnym, kremowym nadzieniem serowym. To deser, który zdecydowanie przekonuje, że dynia jest królową jesieni – i to nie tylko na Halloween! Zaserwuj kawałek tego pysznego ciasta, a uśmiechy same pojawią się na twarzach gości.
Foremka: 11 x 30 cm
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 50
Postny barszcz na zakwasie i czerwonym winie o intensywnym kolorze.
Odsłon: 518
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 681
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 34
U mnie sezon na rabarbar trwa dalej, polecam pyszne i puszyste ciasto z rabar...
Odsłon: 4197
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 50
Postny barszcz na zakwasie i czerwonym winie o intensywnym kolorze.
Odsłon: 518
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 681
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 34
U mnie sezon na rabarbar trwa dalej, polecam pyszne i puszyste ciasto z rabar...
Odsłon: 4197
Składniki
Dynię pokrój w kawałki, usuń gniazda nasienne i ułóż na blasze wyłożonej folią aluminiową. Przykryj drugim arkuszem folii i wstaw blachę do pieca nagrzanego do 200°C na ok. 20 minut. Upieczoną dynię odstaw do ostygnięcia i dodatkowo zblenduj.
W jednej misce umieść przesianą mąkę, cukier, przyprawy korzenne, sodę, sól i proszek do pieczenia. Do drugiej miski wbij 2 jajka oraz dodaj białko (żółtko zostaw do serowego nadzienia) i zacznij ubijać mikserem na wysokich obrotach. Stopniowo dosypuj cukier i ucieraj, aż masa będzie puszysta, a cukier się rozpuści. Następnie zmniejsz obroty miksera, dodaj olej lub rozpuszczone masło, pulpę dyniową i mleko. Na koniec dodawaj partiami sypkie składniki i miksuj na małych obrotach lub wymieszaj ciasto szpatułką. Wymieszaj tylko do połączenia składników, nie dłużej. Jeśli chcesz nadać ciastu przyjemny, orzechowy posmak, wsyp wraz z sypkimi składnikami 2-3 łyżki drobno posiekanych lub mielonych orzechów włoskich lub laskowych.
Przygotuj nadzienie serowe. Do kolejnej miski włóż serek śmietankowy, dodaj cukier puder, żółtko (które pozostało po rozbiciu jajka wcześniej) oraz proszek budyniowy i zmiksuj lub zblenduj ręcznym blenderem. Jeśli chcesz dodać odrobinę cytrusowej nuty, dorzuć szczyptę świeżo startej skórki pomarańczowej lub sok z tego owocu.
Blaszkę-keksówkę (11x30 cm) wysmaruj masłem i wysyp mąką. Na dnie blaszki oraz po bokach wyłóż cienką warstwę ciasta dyniowego, po czym – na środku nadzienie serowe. Na koniec wyłóż resztę ciasta dyniowego i wyrównaj powierzchnię. Wstaw blaszkę do pieca nagrzanego do 175°C na ok. 45-55 minut. Uważaj, aby ciasta nie przesuszyć.
Gotowe ciasto z dyni hokkaido podawaj samodzielnie, oprósz cukrem pudrem lub polej lukrem. Przechowuj w lodówce pod przykryciem.