Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny biszkopt, chrupiąca beza, krem agrestowy i mnóstwo owoców - porzeczki, agrest, borówki i jeżyny. Idealne letnie ciasto! Najlepiej smakuje mocno schłodzone.
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 2125
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 425
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 1236
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 50
Szukasz oryginalnego przepisu na karnawałowe pączki? Zainspiruj się przepisem...
Odsłon: 32609
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 135
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 2125
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 425
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 1236
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 50
Szukasz oryginalnego przepisu na karnawałowe pączki? Zainspiruj się przepisem...
Odsłon: 32609
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 135
Składniki
Biszkopt: Białka jaj ubijamy z łyżką cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na białką, kremową masę. Dodajemy olej i przesiane mąki z proszkiem. Miksujemy razem. Na końcu łączymy z pianą z białek.Wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut. Po ostudzeniu kroimy na pół.
Beza: Na papierze do pieczenia odrysowujemy blachę, w której piekliśmy biszkopt. Białka ubijamy. Porcjami dodajemy cukier (następną porcję dodajemy, gdy poprzednia zupełnie się rozpuści). Z ostatnią porcją dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną. Na dużej blasze układamy papier. Wykładamy bezę. Warto zrobić mniejsze koło niż odrysowane z blachy, bo beza trochę się "rozejdzie" podczas pieczenia. Pieczemy 10 minut w 130 stopniach i potem 90 minut w 100 stopniach. Suszymy w otwartym piekarniku.
Owoce: Porzeczki i agrest mieszamy z cukrem. Podgrzewamy razem na małym ogniu, aż puszczą sok. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, rozprowadzoną w małej ilości wody i całość gotujemy, aż mocno zgęstnieje.
Krem: Galaretkę agrestową rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Odstawiam do ostudzenia - powinna być zimna, ale jeszcze nie gęstnieć. Bardzo zimną śmietankę mieszamy z mascarpone i cukrem pudrem. Ubijamy mikserem od najniższych obrotów, powoli przechodząc do najwyższych. Po kilku minutach masa będzie gęsta. Powoli dodajemy ostudzoną galaretkę, cały czas miksując. Masę wkładamy do lodówki. Pilnujemy, aby za mocno nie stężała. Powinna być lekko gęsta, żeby dało się ją nałożyć na ciasto i żeby z niego nie spłynęła.
Składamy całość. Tortownicę wykładamy folią aluminiową. Na spód wykładamy dolną część biszkoptu. Nasączamy go wodą z likierem lub rumem. Na biszkopt wykładamy owoce ugotowane z mąką ziemniaczaną, potem bezę (nie martwcie się, jeśli nawet się połamie), następnie 2/3 kremu agrestowego, drugą połowę biszkoptu, nasączenie. Na górze układamy pozostałą masą i lekko wciskamy w nią owoce. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Podajemy schłodzone.