Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, szybkie i proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Ciasto przygotowywane było w keksówce 8 x 32 cm.
Forma na keks najlepiej o wymiarach 8 X 32 cm
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2970
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 126
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 50
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 61
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 62
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2970
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 126
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 50
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 61
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 62
Składniki
Przygotowujemy krem waniliowy: śmietankę 30% miksujemy na około 70%. Następnie dodajemy cukier puder oraz cukier waniliowy i miksujemy jeszcze około 20 sekund, kiedy śmietanka będzie już gęsta, ale jeszcze nie sztywna. Na koniec dodajemy serek mascarpone i miksujemy na najmniejszych obrotach miksera tylko do połączenia się składników.
Przygotowujemy krem kakaowy: śmietankę 30% miksujemy na około 60%. Dodajemy 2 łyżki cukru pudru i miksujemy jeszcze około 20 sekund. Następnie dodajemy jeszcze Whisky oraz kakao i jeszcze chwilę miksujemy. Ważne, żeby w tym momencie masa była gęsta, ale jeszcze nie sztywna. Na końcu stopniowo dodajemy serek mascarpone i miksujemy na najmniejszych obrotach miksera tylko do połączenia się składników (po dodaniu i zmiksowaniu mascarpone masa ma być już sztywna)
Na formie na keks wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć herbatniki kakaowe, a na nich połowę kremu kakaowego, a na krem herbatniki kakaowe. Na herbatnikach kakaowych wyłożyć połowę kremu waniliowego i przykryć warstwą herbatników pełnoziarnistych na, których wyłożyć drugą połowę kremu kakaowego, które przykryć herbatnikami pełnoziarnistymi na, które wyłożyć drugą połowę kremu waniliowego.
Przygotować wierzch: zmiksować w blenderze lub melakserze herbatniki czekoladowe wraz z płatkami migdałowymi i tą masą posypać wierzch ciasta. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki. Smacznego!