Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto ze śliwkami łyżką mieszane to prawdziwa kwintesencja smaków uwielbianych przez wszystkich – korzenny aromat przypraw łączy się z tu z soczystą słodyczą śliwek. Proste do przygotowania, ponieważ wystarczy jedna miska i drewniana łyżka, a efekt zachwyca wilgotnym środkiem i apetycznym zapachem. Idealne do kawy w chłodne dni, a także jako szybki wypiek z okazji wizyty gości. Miękkie, puszyste i pełne smaku – to ciasto udaje się zawsze, nawet osobom, które nie mają wprawy w cukiernictwie.
Foremka keksówka: 11 x 30 cm
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 21
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 7981
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 92
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 21
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 7981
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 92
Składniki
Przesiej mąkę do miski, dodaj sodę, przyprawy korzenne i kakao. Następnie dodaj cukier i wymieszaj. Do osobnej miski wbij jajka (możesz je lekko ubić trzepaczką lub widelcem), dodaj dżem, wodę lub mleko oraz olej. Wymieszaj płynne składniki ze sobą. Do płynnej mieszanki dosypuj partiami mączną mieszankę i mieszaj łyżką. Wymieszaj tylko do połączenia, nie dłużej, ponieważ ciasto może wyjść zbite.
Śliwki umyj, przetnij na połowy i usuń pestki. Foremkę keksówkę (11 x 30 cm) wysmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą. Umieść w foremce połowę korzennego ciasta. Ułóż kilka śliwek, wyłóż resztę ciasta i równo rozprowadź. Resztę śliwek wbijaj pionowo w ciasto, układając owoce w dwóch rzędach zachowując odstępy.
Wstaw blaszkę z ciastem do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 50 minut lub do momentu suchego patyczka. Gotowe ciasto ze śliwkami łyżką mieszane wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Następnie okrawaj nożem boki foremki i wyłóż ciasto. Możesz serować je samodzielnie, posypać płatkami migdałowymi lub polać polewą czekoladową.