Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cynamonek należy do tych ciast, które można przygotować w kilkanaście minut i to z zamkniętymi oczami. Jest bardzo proste, a składniki zazwyczaj znajdują się w każdym domu. Będzie świetną propozycją, kiedy tylko najdzie cię ochota na coś słodkiego, najdą cię niespodziewani goście lub tak po prostu – do niedzielnej kawy. Ale wystarczy dorzucić trochę świeżych owoców, cukru pudru, lukru czy innego dodatku, a bez obaw podasz je także na świątecznym i wykwintnym stole.
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 494
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 498
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 494
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 498
Składniki
W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i kakao. Odstaw.
W osobnej misce utrzyj jajka z cukrem przez ok. 2 minuty do uzyskania lekkiej i jasnej masy. Dodaj masło i ekstrakt waniliowy. Ubijaj całość przez ok. 1 minutę na niskich obrotach miksera.
Wsyp suche składniki do mokrych i miksuj całość na niskich obrotach, tylko do połączenia w jednolite ciasto.
Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto i wstaw całość do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza.
Piecz cynamonka przez 25-30 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
Ciasto podawaj na ciepło lub zimno, posypane cukrem pudrem, ze świeżymi owocami lub bez dodatków.