Cynamonek należy do tych ciast, które można przygotować w kilkanaście minut i to z zamkniętymi oczami. Jest bardzo proste, a składniki zazwyczaj znajdują się w każdym domu. Będzie świetną propozycją, kiedy tylko najdzie cię ochota na coś słodkiego, najdą cię niespodziewani goście lub tak po prostu – do niedzielnej kawy. Ale wystarczy dorzucić trochę świeżych owoców, cukru pudru, lukru czy innego dodatku, a bez obaw podasz je także na świątecznym i wykwintnym stole.
Cynamonek
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 240 g miękkiego masła
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- 400 g cukru brązowego
- 4 jajka w rozmiarze L lub XL
- 5 łyżeczek mielonego cynamonu
- 2 łyżki kakao w proszku
- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 240 g miękkiego masła
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- 400 g cukru brązowego
- 4 jajka w rozmiarze L lub XL
- 5 łyżeczek mielonego cynamonu
- 2 łyżki kakao w proszku
- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli

Etapy przygotowania
W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i kakao. Odstaw.
W osobnej misce utrzyj jajka z cukrem przez ok. 2 minuty do uzyskania lekkiej i jasnej masy. Dodaj masło i ekstrakt waniliowy. Ubijaj całość przez ok. 1 minutę na niskich obrotach miksera.
Wsyp suche składniki do mokrych i miksuj całość na niskich obrotach, tylko do połączenia w jednolite ciasto.
Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto i wstaw całość do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza.
Piecz cynamonka przez 25-30 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
Ciasto podawaj na ciepło lub zimno, posypane cukrem pudrem, ze świeżymi owocami lub bez dodatków.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 907

Pożywna, dobra zupa. Polecam.
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Dla dzieci
- Warzywa
- Kapusta
- Nabiał
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 238

Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 14910
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 907

Pożywna, dobra zupa. Polecam.
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Dla dzieci
- Warzywa
- Kapusta
- Nabiał
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 238

Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 14910



Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 240 g miękkiego masła
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- 400 g cukru brązowego
- 4 jajka w rozmiarze L lub XL
- 5 łyżeczek mielonego cynamonu
- 2 łyżki kakao w proszku
- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i kakao. Odstaw.
W osobnej misce utrzyj jajka z cukrem przez ok. 2 minuty do uzyskania lekkiej i jasnej masy. Dodaj masło i ekstrakt waniliowy. Ubijaj całość przez ok. 1 minutę na niskich obrotach miksera.
Wsyp suche składniki do mokrych i miksuj całość na niskich obrotach, tylko do połączenia w jednolite ciasto.
Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto i wstaw całość do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza.
Piecz cynamonka przez 25-30 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
Ciasto podawaj na ciepło lub zimno, posypane cukrem pudrem, ze świeżymi owocami lub bez dodatków.