Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cynamonowe ciasto drożdżowe to idealny dodatek do popołudniowej filiżanki kawy. Jest nie tylko pyszne i aromatyczne – pięknie wygląda!
Tortownica 28 cm
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 79
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 939
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 79
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 939
Składniki
Roztop masło i przestudź. Ma być płynne, ale nie gorące. Ogrzej jajka do temperatury pokojowej.
Podgrzej mleko do temperatury 35-38°C.
Rozkrusz drożdże do miseczki. Dodaj do nich 15 g cukru i wymieszaj – do rozpuszczenia drożdży. Wlej do miseczki około połowę mleka. Ponownie wymieszaj. Przykryj miseczkę bawełnianą ściereczką i odstaw na kwadrans w ciepłe miejsce.
Przesiej do misy miksera mąkę. Dodaj zaczyn, resztę mleka (bez 1 łyżki), 1 jajko, 1 żółtko, 45 g cukru i sól. Zmiksuj wszystkie składniki (hakiem) na gładkie ciasto. W trakcie zagniatania stopniowo dolej do ciasta połowę masła.
Miskę z ciastem odstaw (pod przykryciem ze ściereczki) na godzinę w ciepłe miejsce.
W trakcie gdy ciasto będzie wyrastać, wymieszaj cynamon zresztą cukru.
Ponownie zagnieć wyrośnięte ciasto i wyłóż na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkuj je na prostokąt (o dłuższym boku równym około 50-60 cm). Posmaruj ciasto resztą masła (z użyciem silikonowego pędzelka) i oprósz równomiernie mieszanką cukru i cynamonu. Zwiń ciasto w rulon i pokrój na kilkanaście jednakowych kawałków (o długości około 4 cm).
Wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 28 cm. Ułóż w niej pionowo kawałki drożdżowego rulonu, zachowując między nimi spore odstępy. Przykryj tortownicę bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na kolejną godzinę.
Wymieszaj pozostałe białko z łyżką mleka. Posmaruj mieszaniną wyrośnięte ciasto. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 170°C. Wypiecz na złocisty kolor – przez około 25 minut.