Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cytrynowiec na cieście francuskim to wyjątkowy deser, który łączy w sobie chrupkość ciasta francuskiego, delikatną kwaskowatość cytryn i rozpływającą się w ustach bezę.
wymiary formy: 30x40 cm
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 177
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 115
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3438
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 177
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 115
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3438
Składniki
Ciasto francuskie rozwiń i podpiecz w piekarniku rozgrzanym na 200 st. Celsjusza przez ok. 10 minut. Wyjmij i odstaw.
Przygotuj nadzienie cytrynowe.
W garnku wymieszaj cukier, mąkę ziemniaczaną i sól. Wlej sok cytrynowy i ubij całość do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodaj żółtka i skórkę z cytryny; wymieszaj.
Postaw garnek na małym ogniu i stopniowo wlewaj wodę, cały czas mieszając. Mieszanka powinna zgęstnieć i pozostawiać wyraźne ślady po mieszaniu łyżką.
Zdejmij garnek z ognia, a zawartość przecedź przez drobne sitko. Dodaj masło i wymieszaj.
Przygotuj bezę.
W misce wymieszaj cukier i sól. Trzymając ją nad parą, dodaj białka jajek i ubij je do całkowitego rozpuszczenia cukru – nie powinien być wyczuwalny pod palcami.
Postaw miskę na blacie i kontynuuj ubijanie do momentu powstania gęstej i błyszczącej piany.
Złóż ciasto.
Jeden podpieczony arkusz ciasta francuskiego umieść w formie wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 30x40 cm. Następnie wylej masę cytrynową, a na wierzchu równomiernie rozłóż bezę.
Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza na 5 minut. Następnie wyjmij je i szybko połóż na wierzchu drugi płat ciasta francuskiego. Lekko dociśnij. Kontynuuj pieczenie przez kolejne 5 minut.
Cytrynowca na cieście francuskim wyjmij i ostudź. Włóż go do lodówki na co najmniej 4 godziny. Podawaj na zimno.