Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodko-kwaśny torcik na bazie jogurtu greckiego. Żeby nie było nudno zarówno w spodzie ciasteczkowym i masie ukryły się czekoladki Yogurette o smaku cytrynowym. Idealne orzeźwienie na upalne dni.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4803
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9144
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4803
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9144
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Biszkopty pokruszyć lub zblendować na pył. Masło roztopić i połączyć z biszkoptami. Czekoladki pokroić na dość drobne kawałki i dodać do masy biszkoptowej. Wyłożyć na spód tortownicy. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy jogurtowej.
Żelatynę namoczyć (5-10 minut wg przepisu na opakowaniu), potem odcisnąć i podgrzać. Kilka łyżek jogurtu dodać do ciepłej żelatyny i dokładnie wymieszać. Potem połączyć z pozostałym jogurtem. Kremówkę ubić na sztywno i dodać do jogurtu. Całość wymieszać i wyłożyć na przygotowany spód. Wyrównać powierzchnię i wstawić na godzinę do lodówki.
Czekoladki pokroić na 3-4 kawałki. Śmietanę mocno podgrzać. Do gorącej włożyć czekoladki i odstawić na 1-2 minuty. Potem całość dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia. Ostudzoną polewą (temp. pokojowa ew. trochę cieplejszą) polać wierzch tortu. Na koniec, po całkowitym ostygnięciu polewy, ozdobić plasterkami cytryny. Smacznego :)