Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jego przygotowanie zajmuje nieco czasu, ale efekt jest smakowity.
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 73
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 190
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 336
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 585
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 73
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 190
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 336
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 585
Składniki
Ciasto: Ubijamy białka na puszystą masę. Dalej dodajemy cukier, mak, wiórki, proszek do pieczenia i mąkę. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Następnie ciasto przelewamy do wyłożonej papierem blachy 25x35 i pieczemy ok. 35 min.
Krem: Z podanej ilości mleka odlewamy pół szklanki i rozrabiamy w nim obie mąki. Resztę mleka wraz z cukrami wlewamy do garnka i zagotowujemy. Kiedy zacznie wrzeć wlewamy cienkim strumieniem rozrobione w mleku mąki cały czas energicznie mieszając do momentu kiedy masa zgęstnieje. Wtedy budyń zdejmujemy z ognia i studzimy. Przestudzony ucieramy powoli z kostką masła.
Polewa: W małym garnuszku rozpuszczamy masło z cukrem pudrem, wodą i kakao ciągle mieszając, aż do idealnego połączenia składników.
Przełożenie: Biszkopt przekrawamy na pół i przekładamy w następujący sposób: biszkopt-dżem-krem-biszkopt-polewa.