Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje dzisiejsze ciasto to ciasto podobne do W- Z ki. Mocno czekoladowy puszysty biszkopt przełożony smacznym krem jakim jest krem śmietankowy z mascarpone i do tego pyszne słodkie brzoskwinie z syropu. Całość oblana polewą czekoladową. Polecam
mikser, blaszka, papier do pieczenia, garnek, łyżka drewniana, szklanka, nóż,
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1580
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 697
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 685
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 281
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1580
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 697
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 685
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 281
Składniki
Blaszka wielkości 25/ 36 cm. Oto link na krem ; https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-krem-smietankowy-z-mascarpone-i-brzoskwinia,1992591,bozena1960.html Oto link na biszkopt; https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-biszkopt-mocno-czekoladowy-z-kawalkami-czekolady,1992570,bozena1960.html Składanie ciasta; Biszkopt przekroić na dwa blaty. Dół biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki już bez papieru do pieczenia , nasączyć syropem z brzoskwiń , posmarować dżemem malinowym ( najlepiej jest z czarnej porzeczki ale niestety zapomniałam kupić ). Następnie rozłożyć przygotowany krem , zostawiając trochę do dekoracji. Zakryć drugim płatem lekko dociskając. Włożyć do lodówki na 30 minut. W między czasie przygotować polewę. Margarynę ( można użyć masła tylko uważać aby się nie przypaliło )przełożyć do garnka i podgrzewać do rozpuszczenia, dodając cukier i mieszając. Następnie dodać mleko i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia i energicznie mieszając dodać kakao. Ciasto wyjąć z lodówki polać polewą czekoladową , rozsmarować ją po całej powierzchni ciasta. Ponownie włożyć do lodówki do całkowitego stężenia polewy, następnie udekorować kleksami odłożonego kremu. Smacznego Rada; Jeżeli mamy taką konsystencję polewy jaką chcemy otrzymać to gotowe , a jeżeli chcecie gęściejszą polewę dodać więcej kakao.
Ciasto po rozkrojeniu.
Ciasto gotowe do podania.