Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sławne amerykańskie donuty – tradycyjnie z ciasta drożdżowego, smażone w głębokim tłuszczu. U mnie w wersji uproszczonej bez drożdży, upieczone w specjalnej donutowej foremce w piekarniku.
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 242
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4576
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2672
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4761
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102246
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 242
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4576
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2672
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4761
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102246
Składniki
Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce, dodaj miękkie masło i dokładnie połącz. Do drugiej miski wybij jajko i wlej mleko, wymieszaj za pomocą trzepaczki. Połącz suche składniki z mokrymi a następnie przełóż do foremki do 2/3 wysokości. Nie zapomnij wysmarować foremki olejem i wysypać mąką. Upiecz w 180°C przez ok. 12 min.
Na lukier wymieszaj mleko z olejem i cukrem pudrem do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby dodaj więcej cukru lub mleka aby otrzymać gęstą masę, która nie spłynie z donutów. Jeśli nie lubisz lukru do dekoracji użyj roztopionej czekolady.