Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielkanocna baba drożdżowa w smaku wyjątkowa, bo z sokiem z pomarańczy i świeżą skórką przygotowana, mocno lukrowana, słodkościami i karmelizowaną pomarańczą ozdabiana. To nie babka, a baba, bo rozmiar ma duży, kształt nieidealny, ale za to smak ma genialny.
duża okrągła forma do pieczenia -tortownica, patelnia, rondelek, trzepaczka
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 697
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 45
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 203
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 70
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 251
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 413
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 697
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 45
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 203
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 70
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 251
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 413
Składniki
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na środku wstawić np. puszkę po groszku owinięta papierem do pieczenia, żeby uzyskać otwór jak w babce. Można też upiec jako całość w tortownicy. Pomarańcze sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, z jednej pomarańczy wycisnąć sok, żeby uzyskać ok. 90 ml. Mleko podgrzać ok. 45°C, rozpuścić w nim masło, przelać do dużej miski. Dodać drożdże, cukier puder i dokładnie wymieszać. Wbić jajka, dodać skórkę i sok z pomarańczy, wsypać 300 g przesianej mąki z solą i całość miksować ok. 3 min.
Dodać stopniowo pozostałą mąkę i zagnieść miękkie elastyczne ciasto. Uformować kulę, zostawić w misce, przykryć bawełnianą ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. w temp pokojowej. Ciasto zagnieść, uformować kulę, w środku naciąć X, aby zrobić otwór, przełożyć do formy. Pozostawić do wyrośnięcia na 1 godz.
Posmarować delikatnie mlekiem, piec w 175°C ok. 35 min (sprawdzić, czy w środku się upiekła za pomocą długiej drewnianej wykałaczki).
Babkę ozdobić dużą ilością lukru, słodkościami, karmelizowaną pomarańczą wg własnej inwencji twórczej. Karmelizowana pomarańcza: drugą pomarańczę pokroić na plasterki, następnie ćwiartki, obsypać cukrem kryształ i podsmażyć na patelni.