Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jakiś czas temu pokazywałam Wam na Instagramie drożdżowe bułeczki z malinami. Ostatnie, miętowe bułeczki drożdżowe według statystyk bardzo Was zaciekawiły. Idąc za ciosem wyprodukowałam takie, z nieco inną konfiturą i... lubczykiem w cieście drożdżowym :) W domu zniknęły jeszcze szybciej. niż te czereśniowe :)
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5154
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 488
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8914
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4427
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5154
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 488
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8914
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4427
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w mleku i łyżce wody. Dodajemy cukier i mąkę w takiej ilości, by powstała gęsta papka. Odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Masło/margarynę roztapiamy i studzimy. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy jajka, szczyptę doli i wyrośnięte drożdże. Łączymy to ze sobą za pomocą miksera.
Listki mięty i lubczyku siekamy i dodajemy do miski z ciastem, które na razie wygląda jak kilka mącznych glutów, ale tak ma być. Stopniowo dolewając roztopioną i ostudzoną margarynę /masło, wyrabiamy ciasto mikserem za pomocą haków. Czas wyrabiania: około 10minut. Wyrobione ciasto przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
Na patelnię o grubym dnie lub do rondelka wrzucamy maliny, cukier i miód. Dodajemy sok z cytryny lub limonki i na wolnym ogniu smażymy aż zgęstnieje.
Składniki kruszonki łączymy ze sobą, aż się połączą i powstaną grudki. W razie potrzeby dodajemy więcej masła lub mąki.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych kawałków i formujemy z nich zgrabne, okrągłe bułeczki. Jeśli nam się chce, robimy dekoracyjne nacięcia na bułeczkach. Jeśli nam się nie chce, poprzestajemy na uformowaniu bułeczek. Odstawiamy na 10-15min do podrośnięcia.
Na środku podrośniętych bułeczek robimy wgniecenia, do których nakładamy po łyżce konfitury malinowej. Całość posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy 20-25 minut.