Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciastka do kawy, na drugie śniadanie do szkoły czy do pracy. Drożdżówki są doskonałym źródłem witaminy B3 i B7
miska do zaczynu, miska do masy twarogowej, miska do ciasta drożdżowego, mikser z hakami do ciasta drożdżowego
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1569
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 888
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1569
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 888
Składniki
Przygotować zaczyn drożdżowy - w miseczce rozmieszać pokruszone drożdże, cukier, mleko i mąkę i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Twaróg rozetrzeć widelcem, dodać cukier waniliowy, żółtko roztopione masło i wyrobić na jednolitą masę serową.
Do miski wsypać mąkę, jajko, cukier, rozpuszczone masło, letnie mleko, dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy i dobrze wymieszać mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Po tym czasie wyłożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę. Wyrobić jeszcze przez chwilę ciasto i podzielić na 6 części. Z każdej części uformować kulkę, lekko rozpłaszczyć i położyć na wyłożoną papierem blachę . W środku każdego ciastka zrobić lekkie wgłębienie dnem szklanki i położyć po łyżeczce masy twarogowej i dżemu. Brzegi posmarować rozbełtanym jajkiem z odrobiną mleka. Przygotować kruszonkę i posypać na każdą drożdżówkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni Celsjusza i piec ok 30 min. na złoty kolor. Po ostudzeniu polukrować.