Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny wypiek, który nigdy się nie nudzi. Fale Dunaju to dwukolorowe ciasto z wiśniami, masą budyniową i polewą czekoladową. Jest proste do zrobienia i efektownie prezentuje się na talerzu.
blaszka o wymiarach 33x20 cm
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 427
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 37257
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2548
Cześć. Dzisiaj podrzucam przepis na pyszny i bardzo szybki gulasz z piersi ku...
Odsłon: 189
Przepisy siostry Anastazji od lat cieszą się sporym zainteresowaniem. Nic dzi...
Odsłon: 209
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 427
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 37257
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2548
Cześć. Dzisiaj podrzucam przepis na pyszny i bardzo szybki gulasz z piersi ku...
Odsłon: 189
Przepisy siostry Anastazji od lat cieszą się sporym zainteresowaniem. Nic dzi...
Odsłon: 209
Składniki
Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zacznij dodawać stopniowo cukier oraz żółtka. Do masy jajecznej przelej olej i cały czas miksuj składniki na średnich obrotach.
Odstaw mikser. Zacznij dodawać do ciasta partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, składniki mieszaj przy użyciu łopatki lub rózgi kuchennej.
Gotowe ciasto podziel na dwie części, do jednej z nich dodaj kakao i mleko. Wymieszaj składniki do uzyskania jednolitej masy.
Prostokątną blaszkę (33x20 cm) wyłóż papierem do pieczenia. W pierwszej kolejności przelej do formy jasne ciasto, przykryj je ciemnym ciastem z dodatkiem kakao. Na górę ciasta wyłóż wiśnie ze słoika.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC na około 30 minut. Piecz do suchego patyczka. Po tym czasie wyciągnij blaszkę z piekarnika i odstaw na bok do wystudzenia.
Większą połowę mleka przelej do garnka (około 300 ml) i zagotuj. Do pozostałej części mleka wsyp cukier, cukier waniliowy, mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, dodaj dwa żółtka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Gotową mieszankę wlej do gotującego się mleka. Zmniejsz ogień i energicznie mieszaj do momentu kiedy budyń nie zgęstnieje. Gotową masę budyniową odstaw na bok do wystudzenia.
Do miski przełóż miękkie masło i ubij je na puch. Następnie stopniowo dodawaj do niego po łyżce wystudzonego budyniu. Składniki miksuj na niskich obrotach do momentu uzyskania jednolitego kremu.
Gotowy krem przełóż na wystudzone ciasto.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z masłem. Składniki połącz ze sobą. Gotową polewą udekoruj ciasto.