Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeden z najprostszych i zarazem najlepszych receptur na chrupiące faworki. Wypróbowałam już wiele przepisów na te małe, karnawałowe słodkości i muszę przyznać, że ten najbardziej przypadł mi do gustu. Wychodzą za każdym razem, ciężko je zepsuć, do ich przygotowania jest potrzebnych zaledwie 5 składników i 30 minut wolnego czasu. Dodatek piwa spowoduje, że ciasto będzie cudownie napowietrzone, a podczas smażenia faworki nie będą chłonęły tłuszczu.
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 499
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 4902
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 5160
Co to za ciasto? wyglądem bardzo przypomina Panią Walewską, ale smakuje inacz...
Odsłon: 5906
Kotlety w waflach to oryginalny i smaczny pomysł na obiad, który zaskoczy zar...
Odsłon: 370
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 499
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 4902
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 5160
Co to za ciasto? wyglądem bardzo przypomina Panią Walewską, ale smakuje inacz...
Odsłon: 5906
Kotlety w waflach to oryginalny i smaczny pomysł na obiad, który zaskoczy zar...
Odsłon: 370
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy żółtka, masło, piwo i sól. Z podanych składników zagniatamy jednolite ciasto, które następnie owijamy folią spożywczą i wstawiamy na około godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki. Dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cieniutki placek. Przy użyciu radełka wycinamy podłużne prostokąty. W każdym z nich robimy nacięcie. Jedną końcówkę prostokąta wywijamy na drugą stronę przez nacięty otwór.
Do szerokiego garnka wlewamy olej i rozgrzewamy go do wysokiej temperatury. Faworki smażymy partiami przez kilkanaście sekund z każdej strony na złoty kolor.
Usmażone faworki na piwie odsączamy na talerzu wyścielonym ręcznikiem papierowym. Oprószamy cukrem pudrem.