Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przygotowałam dla mojej 5 letniej wnuczki ciasteczka z ciasta francuskiego. Poduszki z kawałkami brzoskwiń z syropu, rogaliki z nutellą oraz rożki z nutellą. Wnuczka tak zadowolona, zjadła kilka sztuk i poszła się położyć. Takie ciasteczka to szybki i prosty w przygotowaniu deser. Można go przygotować na słodko czy na wytrawnie. Polecam
papier do pieczenia, nóż, blaszka, nóż, łyżeczka, sitko, ręcznik papierowy,
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4829
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7392
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 403
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 91
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 84
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4829
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7392
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 403
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 91
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 84
Składniki
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Jedno ciasto francuskie rozłożyć , pokroić na kwadraty. Brzoskwinie odsączyć na sitku, a następnie na ręczniku papierowym , każdą połówkę podzielić na ćwiartki. Na kwadraty nakładać ćwiartkę brzoskwiń , brzegi każdego kwadratu posmarować rozbełtanym jajkiem. Złożyć na pół i posklejać, robiąc na brzegach wzorek widelcem. Następnie posmarować rozbełtanym jajkiem( ja używam do smarowania pędzelka silikonowego). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 15 -20 minut, na złoty rumiany kolor. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić. Rozłożyć drugie ciasto francuskie , połowę skroić w trójkąty nałożyć porcję nutelli i zwinąć w rogalik zaczynając od szerokiej strony, a kończąc na wąskiej . Pozostałą część pociąć na kwadraty , na jednym rogu nałożyć nutellę, brzegi również posmarować jajkiem, zwinąć w trójkąt i widelcem zagnieść brzegi, całość posmarować rozbełtanym jajkiem, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 15 - 20 minut. również na złoty, rumiany kolor.
Ciasteczka po upieczeniu i wystudzeniu.
Ciastka po upieczeniu.
Gotowe do podania.