Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przygotowałam dla mojej 5 letniej wnuczki ciasteczka z ciasta francuskiego. Poduszki z kawałkami brzoskwiń z syropu, rogaliki z nutellą oraz rożki z nutellą. Wnuczka tak zadowolona, zjadła kilka sztuk i poszła się położyć. Takie ciasteczka to szybki i prosty w przygotowaniu deser. Można go przygotować na słodko czy na wytrawnie. Polecam
papier do pieczenia, nóż, blaszka, nóż, łyżeczka, sitko, ręcznik papierowy,
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 139
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 139
Składniki
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Jedno ciasto francuskie rozłożyć , pokroić na kwadraty. Brzoskwinie odsączyć na sitku, a następnie na ręczniku papierowym , każdą połówkę podzielić na ćwiartki. Na kwadraty nakładać ćwiartkę brzoskwiń , brzegi każdego kwadratu posmarować rozbełtanym jajkiem. Złożyć na pół i posklejać, robiąc na brzegach wzorek widelcem. Następnie posmarować rozbełtanym jajkiem( ja używam do smarowania pędzelka silikonowego). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 15 -20 minut, na złoty rumiany kolor. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić. Rozłożyć drugie ciasto francuskie , połowę skroić w trójkąty nałożyć porcję nutelli i zwinąć w rogalik zaczynając od szerokiej strony, a kończąc na wąskiej . Pozostałą część pociąć na kwadraty , na jednym rogu nałożyć nutellę, brzegi również posmarować jajkiem, zwinąć w trójkąt i widelcem zagnieść brzegi, całość posmarować rozbełtanym jajkiem, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 15 - 20 minut. również na złoty, rumiany kolor.
Ciasteczka po upieczeniu i wystudzeniu.
Ciastka po upieczeniu.
Gotowe do podania.