Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gibanica to słoweńskie ciasto z regionu Prekmurje. Składa się z wielu bogatych warstw, które łączą smak twarogu, jabłek, orzechów i maku.
Wymiary: forma 24 × 24 cm.
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 156
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 1570
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4433
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 156
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 1570
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4433
Składniki
Z podanych składników na ciasto kruche zagnieć jednolitą kulę. Przykryj ją folią i umieść w lodówce na 30 minut.
W pierwszej misce wymieszaj zmielony mak z cukrami. W drugiej rozdrobnij twaróg widelcem, dodaj jajka, cukry i szczyptę soli. Mieszaj aż masa stanie się gładka i łatwa do smarowania.
Rozdrobnij orzechy. W trzeciej misce połącz je z miodem i cukrem waniliowym.
Osobno obierz jabłka i zetrzyj je na grubej tarce do czwartej miski. Dodaj cukier, bułkę tartą i cynamon, a następnie lekko wymieszaj. Przykryj, aby zapobiec brązowieniu jabłek.
Ciasto kruche wyciągnij z lodówki. Rozwałkuj je do formy o wielkości ok. 24 × 24 cm. Nakłuj widelcem. Umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Ciasto francuskie podziel na pół. Masło rozpuść w rondelku. Śmietankę ubij z jajkiem.
Na cieście kruchym rozprowadź połowę mas: makowej, serowej, orzechowej i jabłkowej. Każdą z nich posmaruj delikatnie masłem. Teraz polej sosem śmietanowym. Ułóż ciasto francuskie. Ponownie polej sosem śmietanowym i ułóż ponownie wszystkie warstwy pozostałych mas. Tak samo każdą z nich posmaruj masłem. Na wierzch ułóż ciasto francuskie i polej pozostałą częścią sosu śmietanowego. Wszystkie warstwy powinny być dość ciasno połączone. Z pomocą drewnianego patyczka nakłuj je w kilku miejscach.
Wstaw gibanicę do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza i piecz około godzinę.