Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cześć Kochani, dziś chcę Was zaprosić na HIT-obłędnie pyszne ciasto z jagodami i kremem :) Ciasto Jagódka :) Nie dość, że pięknie wygląda to jeszcze cudownie smakuje. Jest bardzo łatwe i na każdym zrobi wrażenie.
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 2120
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 425
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 1215
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 50
Szukasz oryginalnego przepisu na karnawałowe pączki? Zainspiruj się przepisem...
Odsłon: 32541
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 135
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 2120
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 425
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 1215
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 50
Szukasz oryginalnego przepisu na karnawałowe pączki? Zainspiruj się przepisem...
Odsłon: 32541
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 135
Składniki
Na początek zrobimy bazę ciasta do garnka dajemy wodę, cukier, olej i kakao-mieszamy i zagotowujemy. Ściągamy z ognia i studzimy Żółtka oddzielamy od białek-białka ubijamy na sztywną pianę-odkładamy ją Żółtka ubijamy na gęsty kogel mogel z 1/3 szkl cukru dodajemy ostudzoną masę kakaową-miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek i sodę-miksujemy. Na koniec dodajemy pianę z białek-delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia-wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 35 minut do suchego patyczka. Ciasto studzimy, ścinamy górę-ciasto z góry kruszymy do miseczki i odkładamy na później.
W ostudzonym cieście kakaowym robimy otwory (nie na wylot) np drylownicą do jabłek czy tylką.
Ciasto z otworów też kruszymy i dodajemy do tego, które ścięliśmy z góry ciasta. MASA JAGODOWA Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wozie, dokładnie mieszamy i studzimy Jagody blendujemy śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy 750g sera z wiaderka (może być tez serek homogenizowany naturalny) miksujemy, dodajemy jagody-miksujemy. Dodajemy mleko w proszku-miksujemy. Na koniec dodajemy żelatynę i wszystko dokładnie miksujemy do połączenia. Masa jest lejąca ale taka ma być, dzięki temu dostanie się do otworów. Masę wylewamy na ciasto kakaowe, uderzamy blaszką o lat tak by masa dokładnie wyłynęła do otworów i odkładamy do lodówki na ok 1 godzinę do stężenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i miksujemy do uzyskania gęstego kremu (krem można usztywnić żelatyną 1 łyżka 75ml wrzątku) Krem wykładamy na masę jagodową,
wyrównujemy i posypujemy okruszkami ciasta dociskamy lekko Wstawiamy do lodówki na kilka godzin i gotowe :) Ciasto jest niesamowicie pyszne, masa jagodowa idealnie komponuje się z wilgotnym, delikatnym ciastem kakaowym i kremem :)