Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Składa się z kruchego ciasta, galaretki, pianki z jagodami i delikatnej, chrupiącej bezy z płatkami migdałów. Jest wspaniałe delikatne, po prostu musicie je zrobić :) Wygląda niezwykle pięknie, elegancko czy czyni je świetną propozycją na szczególne okazje i nie tylko
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8745
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 82
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8745
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 82
Składniki
3 galaretki rozpuszczamy w 3,5 szkl gorącej wody, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia
z podanych składników zagniatamy ciasto, zimne masło można zetrzeć na tarce lub posiekać
ciasto wałkujemy i wykładamy nim blaszkę
wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 min na złoty kolor
jagody blendujemy, ok 2-3 łyżki dodajemy do galaretki (dla koloru i smaku)
gdy galaretka wystygnie dajemy ją do lodówki, jak zacznie tężeć wykładamy na kruche ciasto
wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, w tym czasie robimy bezę
6 białek (z ciasta) ubijamy na sztywną pianę , stopniowo dodajemy cukier i miksujemy ok 7 min do jego rozpuszczenia
dodajemy mąkę ziemniaczaną i opcjonalnie ocet
przekładamy do blaszki
posypujemy płatkami migdałowymi
wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika grzanie góra dół bez termoobiegu i suszymy ok 1 godzinę
żelatynę rozpuszczamy i dodajemy do zblendowanych jagód
śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek
i jagody z żelatyną-chwilkę miksujemy
wykładamy na stężałą galaretkę
i od razu dajemy na masę bezę
ciasto wstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin a najlepiej na całą noc
i gotowe, jest po prostu rewelacyjne, przepięknie wygląda, pięknie się kroi, jest wysokie, eleganckie, wszystkie warstwy świetnie ze sobą współgrają, koniecznie je zróbcie, gwarantuję że Wam posmakuje