Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto z dużą ilością jabłek i cynamonu to kawałek słodkiej przyjemności. Szarlotka cieszy się popularnością nie tylko jesienią ale również przez 3 pozostałe pory roku. Wszystko dlatego, że jest łatwe, niedrogie w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1758
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8314
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 728
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253070
Polecam.
Odsłon: 1405
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1758
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8314
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 728
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253070
Polecam.
Odsłon: 1405
Składniki
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce z dużym oczkiem. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Masło topimy z cukrami, następnie dodajemy jabłka, cynamon oraz gałkę muszkatołową. Doprowadzamy do wrzenia, prażymy do odparowania soku. Studzimy.
Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, solą, cukrami. Dodajemy żółtka, śmietanę i zimne masło starte na tarce z dużym oczkiem. Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Dzielimy na dwie części. Mniejszą i większą. Owijamy folią stretch i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Formę o średnicy 24cm smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Większą część ciasta wałkujemy i wykładamy nim dno oraz boki formy. Dociskamy. Na ciasto wykładamy przestudzone jabłka. Mniejszą część ciasta wałkujemy i tniemy na paski. Układamy na jabłkach tworząc szachownicę (patrz filmik). Przygotowaną szarlotkę chłodzimy w lodówce godzinę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok 40-45 minut do zrumienienia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem