Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spodziewasz się gości? Przygotuj szarlotkę z puszystym obłoczkiem. Jabłecznik z pianką to klasyczny, domowy wypiek, który zachwyca smakiem i konsystencją. Delikatna pianka na wierzchu oraz soczyste jabłka w środku tworzą idealne połączenie, które smakuje wyśmienicie o każdej porze dnia.
Wymiary: forma 24 x 35 cm
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15530
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15530
Składniki
Blaszkę do pieczenia o wymiarach 24 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia oraz cukier puder. Następnie dodaj kawałki zimnego masła, żółtka i szczyptę soli. Posiekaj wszystko nożem, a następnie szybko zagnieć ciasto na gładką i jednolitą masę. Gotowe ciasto podziel na dwie części, z czego jedną nieco większą. Uformowane w kulki ciasto owiń folią i włóż do zamrażarki na minimum 2-3 godziny.
W międzyczasie przygotuj nadzienie jabłkowe. W tym celu umyj i obierz ze skórek jabłka, a następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Przełóż jabłka do rondelka i podgrzej do momentu zagotowania. Dodaj galaretki i wymieszaj do połączenia. Na koniec dodaj mąkę i ponownie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
Większą część ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozprowadź na dnie formy, lekko dociskając. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
Białka jajek zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodawaj stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na mniejszych obrotach miksera mieszaj dalej, w międzyczasie dodaj sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną.
Na podpieczony spód wyłóż przygotowane wcześniej jabłka, a na nich rozsmaruj piankę z białek. Na wierzch ciasta zetrzyj pozostałą część ciasta. Piecz ciasto w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40-45 minut, aż wierzch się zarumieni. Ciasto podawaj oprószone uprzednio cukrem pudrem.