Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują każdemu.
stolnica, garnek, trzepaczka, wałek
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4309
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417098
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4309
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417098
Składniki
Mąkę przesiać. Masło rozpuścić. Mleko lekko podgrzać. Śliwki umyć przekroić na połowę, usunąć pestki. Drożdże pokruszyć , dodać łyżkę mąki, cukru , trochę mleka wymieszać , aż się rozpuszczą, pozostawić aż będą rosły. Jajka wybić, 3 żółtka oraz całe jajko ubić z cukrem, dodać mleko, rosnące drożdże oraz mąkę , wymieszać, dodać masło i wyrabiać ciasto aż będzie sprężyste elastyczne , będzie odchodziło od ścianek naczynia w którym wyrabiamy. Pozostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość , wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na 4 części. Każdą część podzielić na 4 części , uformować kulkę , rozwałkować lekko, wyciąć formę listka, ułożyć połówki śliwek.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W zagłębienia śliwek wsypać po trochu mielonych orzechów , na wierzch ułożyć żurawinę. Tak postępować z pozostałymi częściami ciasta. Można zrobić również inny kształt bułek.
Pozostawić około 10 minut aby podrosły w ciepłym miejscu. Pozostałe białka roztrzepać i posmarować bułeczki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 15 - 20 minut , do dobrego zrumienienia bułek.