Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują każdemu.
stolnica, garnek, trzepaczka, wałek
Genialne połączenie słodko-słonych smaków. Kawałki piersi z kurczaka skąpane...
Odsłon: 21912
Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.
Odsłon: 1657
Genialne połączenie słodko-słonych smaków. Kawałki piersi z kurczaka skąpane...
Odsłon: 21912
Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.
Odsłon: 1657
Składniki
Mąkę przesiać. Masło rozpuścić. Mleko lekko podgrzać. Śliwki umyć przekroić na połowę, usunąć pestki. Drożdże pokruszyć , dodać łyżkę mąki, cukru , trochę mleka wymieszać , aż się rozpuszczą, pozostawić aż będą rosły. Jajka wybić, 3 żółtka oraz całe jajko ubić z cukrem, dodać mleko, rosnące drożdże oraz mąkę , wymieszać, dodać masło i wyrabiać ciasto aż będzie sprężyste elastyczne , będzie odchodziło od ścianek naczynia w którym wyrabiamy. Pozostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość , wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na 4 części. Każdą część podzielić na 4 części , uformować kulkę , rozwałkować lekko, wyciąć formę listka, ułożyć połówki śliwek.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W zagłębienia śliwek wsypać po trochu mielonych orzechów , na wierzch ułożyć żurawinę. Tak postępować z pozostałymi częściami ciasta. Można zrobić również inny kształt bułek.
Pozostawić około 10 minut aby podrosły w ciepłym miejscu. Pozostałe białka roztrzepać i posmarować bułeczki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 15 - 20 minut , do dobrego zrumienienia bułek.