Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kangurek to hit wśród ciast bez pieczenia. Kruchy herbatnik, puszysty krem budyniowy, owocowa galaretka i czekoladowa polewa z chrupiącymi orzeszkami tworzą razem przepyszne, efektowne warstwowe ciasto.
Forma 24x24 cm
W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były og...
Odsłon: 52518
W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były og...
Odsłon: 52518
Składniki
Ugotuj budyń na mleku z cukrem według instrukcji na opakowaniu z 500 ml mleka. Przykryj folią spożywczą, aby dotykała ona masę. Ostudź całkowicie.
Masło utrzyj mikserem na puszystą masę, dodawaj po łyżce ostudzonego budyniu, cały czas miksując aż krem będzie jednolity i gładki.
Rozpuść galaretki w 800 ml wrzątku (mniej niż standardowo, aby była bardziej zwarta). Ostudź do lekkiego stężenia.
Na wybranej przez siebie formie (najlepiej kwadratowej o wielkości 24 x 24 cm) wyłóż herbatniki na dnie, potem cały krem budyniowy, następnie tężejącą galaretkę. Włóż ciasto na godzinę do lodówki.
Wyjmij kangurka i wyłóż drugą warstwą herbatników oprószonych kakao.
W tym czasie w rondelku rozgrzej śmietankę i rozpuść w niej czekoladę. Dodaj na koniec ulubione posiekane orzeszki i zamieszaj. Wylej na wierzch ciasta.
Wstaw ciasto kangurek do lodówki na minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.