Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Kasieńka to lekko korzenny miodownik z mąką pełnoziarnistą, przekładany kremem grysikowym.
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 92
Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 60
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 92
Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 60
Składniki
Przygotuj ciasto. Umieścić w garnku jajka, masło, cukier i miód. Podgrzej na wolnym ogniu, cały czas mieszając – do uzyskania jednolitej, jasnej, lekko spienionej masy.
Zdejmij garnek z palnika. Przesiej do masy obie mąki, cynamon, imbir i sodę. Całość wyrób (ręcznie lub mikserem z hakami) na gładkie, gęste ciasto.
Podziel ciasto na 6 równych części. Z każdej uformuj kulę, owiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
Rozwałkuj każdą porcję ciasta na placek o wymiarach 25x25 cm. Przycinaj nożem boki tak, placków były identyczne wielkości. Odcięte fragmenty odkładaj na bok. Po kolei przekładaj placki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wypiekaj przez około 5-7 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Jeśli pozwala na to twój piekarnik, możesz piec po 2-3 placki jednocześnie. Wypiecz też odcięte kawałki ciasta – przydadzą się do dekoracji.
Wypieczone blaty ciasta odstaw do przestudzenia. Jeśli masz czas, odłóż je (owinięte folią spożywczą) na 2-3 dni do lodówki.
Przygotuj krem. Wlej do rondelka mleko. Dodaj ziarenka z laski wanilii, kaszę mannę i cukier. Zagotuj, cały czas mieszając. Gotuj do chwili, aż masa uzyska konsystencję gęstego budyniu. Odstaw do wystudzenia.
Utrzyma słona puch. Nie przerywając ucierania, po łyżce dodaj do niego masę grysikową. Na koniec dodaj sok z cytryny.
Przełóż kremem blaty ciasta. Posmaruj też cienką warstwą kremu z wierzchu. Oprósz pokruszonymi kawałkami pozostałymi po wałkowaniu ciasta. Włóż miodownik na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki.
Przygotuj polewę. Roztop w rondelku połamane czekolady i masło. Wymieszaj. Przelej polewę do szprycy cukierniczej i udekoruj ciasto. Przed podaniem pokrój w kostkę lub w romby.