Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyka naszych babć, zawsze tak samo dobre drożdżowe. No i ta kruszonka która wybierana jest z ciasta pierwsza !
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 284
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2210
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2280
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 582
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 284
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2210
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2280
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 582
Składniki
Przyrządzamy rozczyn. W misce rozkruszamy drożdże dodajemy 50 ml ciepłego mleka (uwaga: mleko musi być ciepłe, letnie ale w nie może być gorące) oraz dodajemy czubatą łyżeczkę cukru i płaską łyżkę mąki. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
Do przygotowanego rozczynu dodajemy pozostałe składniki: żółtka, mleko, cukier, szczyptę soli, mąkę. Całość dokładnie mieszamy a następnie dodajemy roztopioną przestudzoną margarynę. Całość wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok 30 minut. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Do miseczki dodajemy mąkę, cukier puder oraz wkładamy masło o temperaturze pokojowej (30 min wcześniej wyjęte z lodówki latem, zimną troszkę wcześniej). Wszystko razem zagniatamy i ucieramy. Następnie wstawiamy do lodówki na końcu posypiemy nią ciasto.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość dodajemy rodzynki. Blachę o wymiarach 24x24 smarujemy masłem. Przekładamy ciasto do blaszki i odstawiamy jeszcze na 15 minut. Posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 min. Do zarumienienia kruszonki, możemy sprawdzić dla pewności patyczkiem czy ciasto upiekło się w środku.