Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta za pasem – czas na serniki i makowce! Masz ochotę na odmianę od tradycyjnych wypieków? Poszukaj inspiracji w kuchni czeskiej! Kołacz z makiem i twarogiem łączy dwa klasyczne polskie ciasta w niezwykle ciekawej formie.
Najszybszy i najprostszy przepis na piernik w pięć minut bez użycia miksera.
Odsłon: 51
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 522
Szybki i prosty w przygotowaniu torcik z bitą śmietaną i galaretką. Idealny n...
Odsłon: 4217
Sałatka z makaronem w kształcie ryżu, z dodatkiem kurczaka, sera, ogórka i pa...
Odsłon: 71
Najszybszy i najprostszy przepis na piernik w pięć minut bez użycia miksera.
Odsłon: 51
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 522
Szybki i prosty w przygotowaniu torcik z bitą śmietaną i galaretką. Idealny n...
Odsłon: 4217
Sałatka z makaronem w kształcie ryżu, z dodatkiem kurczaka, sera, ogórka i pa...
Odsłon: 71
Składniki
Pokrusz drożdże do ciepłego mleka (około 37°C). Dodaj po łyżce cukru i mąki. Wymieszaj. Odstaw zaczyn na 15 minut w ciepłe miejsce.
Umieść w misce przesianą mąkę, cukier, masło, żółtka, startą skórkę z cytryny, gałkę muszkatołową i sól. Wyrób wszystkie składniki (ręcznie lub mikserem z hakami) na gładkie ciasto. Przykryj miskę ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę – aż podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto będzie wyrastać, przygotuj masę twarogową i makową. Namocz rodzynki w 2 łyżkach rumu (najlepiej zalej je rumem kilka godzin wcześniej). Zagotuj w rondelku mleko z miodem, cukrem waniliowym i zmielonym makiem. Dodaj łyżkę powideł, zmielone w malakserze biszkopty i cynamon. Gotuj do zgęstnienia. Połącz z rumem, w którym moczyły się rodzynki. Przełóż masę makową do rękawa cukierniczego. W misce wymieszaj twaróg z oboma cukrami i żółtkiem. Przełóż masę twarogową do drugiego rękawa.
Ponownie zagnieć krótko wyrośnięte ciasto i na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj je na cienki placek. Przenieś go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj tak, jak okrągłą pizzę (z grubszym brzegiem). Brzeg posmaruj rozkłóconym jajkiem.
Udekoruj ciasto masą twarogową i masą makową wedle uznania. Na wzorki z masy twarogowej nałóż namoczone w rumie rodzynki. Masę makową udekoruj płatkami migdałowymi. Odstaw przygotowane ciasto do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 190°C (z termoobiegiem). Piecz przez 10-12 minut – aż brzegi ciasta się zarumienią.
Gorący kołacz oblej równomiernie płynnym masłem połączonym z rumem. Oprósz cukrem pudrem i cukrem waniliowym.