Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112983
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 334
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 679
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 537
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112983
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 334
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 679
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 537
Składniki
Do miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto miodowe. Wyrabiamy ciasto . Ciasto wychodzi dość klejące. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta przełożyć na blaszkę i za pomocą łyżki namoczonej w wodzie rozprowadzamy po całej blaszce. Wychodzi cieka warstwa ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni . Pieczemy ok. 20 - 25 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Ciasto miodowe po wystudzeniu robi się twardsze. Następnym krokiem będzie przygotowanie biszkoptu. Białka ubijamy, a gdy zaczną się pienić dodajemy partiami cukier i po każdym dodaniu partii cukru chwilę miksujemy. Dodajemy partiami żółtka. Powoli wlewamy olej. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i chwilę miksujemy tylko do połączenia się składników na wolnych obrotach. Biszkopt przelewamy na blaszkę i pieczemy w temperaturze 170 stopni ok. 30-40 minut. ( lub do tzw. suchego patyczka) Na końcu należy przygotować budyń. Do garnka wlewamy 250 ml mleka oraz 1/2 szklanki cukru. Całość zagotować. W osobnym kubku wymieszać mąki w 250 ml zimnego mleka tak aby nie było grudek. Gdy mleko w garnku zacznie się gotować zmniejszyć maksymalnie moc palnika i wlewamy powoli rozrobioną mąkę i cały czas energicznie mieszamy na wolnym ogniu. Czekamy, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Do gęstego budyniu dodać kostkę masła i cały czas mieszamy w garnku. Gdy składniki nam się połączyć zdjąć z ognia i od razu przekładać ciasto. Od dołu palek miodowy, połowę gorącego budyniu, biszkopt, budyń i placek miodowy. Na wierz przygotować polewę czekoladową. U mnie rozpuszczona tabliczka mlecznej czekolady z jedna łyżką oleju.