Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i pyszny przepis na idealnie kruche ciasteczka .
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 61
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3659
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 110
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 61
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3659
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 110
Składniki
Masło utrzeć z cukrami przez około 3 minuty . Następie dodajemy jajko i żółtko . Do maślanej masy dodajemy resztę składników i miksujemy do momentu powstania kruszonki , ostawiamy mikser i rękoma szybko zagniatamy ciasto . Ciasto zawijamy szczelnie w folię spożywczą i na 1 godzinę schładzamy w lodówce . Schłodzone ciasto krótko wyrobić ( by lepiej nam się wałkowało i było bardziej elastyczne ) podsypując blat mąką . Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około nie większej niż 0,5 cm i odbijamy stempelki ( żeby nam się stempelki nie kleiły do ciasta trzeba posypać je mąką )
Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia , zachowując lekki odstęp między nimi . Pieczemy w temperaturze 180 ºC przez około 10-12 minut do lekkiego zrumienienia .
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia , po tym ciasteczka przenieść delikatnie na płaskie naczynie i pozostawić do całkowitego wystygnięcia . Kolejną partię ciasteczek do pieczenia proszę układać na przestudzoną blachę , lepiej wtedy trzymają kształt :) .
Po wystygnięciu ciasteczek możemy je polać czekoladą ( czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej ) od strony gładniej a nie od strony wzorku ) lub zostawić takie jak po wyjęciu z piekarnika .