Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto z bezą i owocami to idealny deser na cieplejsze dni, kiedy za oknami pojawiają się już pierwsze promienie wiosennego słońca, a ty masz ochotę na coś słodkiego, co umili ci oczekiwanie do lata.
Wymiary formy: 30x40 cm
Nie masz pomysłu na szybki deser bez pieczenia? Serniczki z patelni to strzał...
Odsłon: 437
Przepis na lasagne w orientalnym stylu. Inspiracją był fakt, że pozostały mi...
Odsłon: 13
Nie masz pomysłu na szybki deser bez pieczenia? Serniczki z patelni to strzał...
Odsłon: 437
Przepis na lasagne w orientalnym stylu. Inspiracją był fakt, że pozostały mi...
Odsłon: 13
Składniki
Przygotuj spód. W misce robota kuchennego wymieszaj mąkę, cukier i sól.
Dodaj drobno posiekane, zimne masło i zapulsuj urządzeniem kilka razy, aż powstaną grudki wielkości ziaren grochu.
Dodaj 4 łyżki wody i ponownie zmiksuj. Sprawdź konsystencję ciasta – ściśnięte palcami powinno się trzymać razem, choć w misce dalej będzie wyglądać jak piasek. Dodawaj po łyżce wody, jeśli masa nie ma opisanej wyżej konsystencji; miksuj całość do uzyskania odpowiedniego ciasta.
Wyjmij ciasto na blat roboczy i krótko zagnieć je w jednolitą kulę. Zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
Rozwałkuj ciasto na placek o wymiarach ok. 30x40 cm. Wyłóż nim formę do pieczenia wyłożoną papierem o tych samych wymiarach. Na wierzchu połóż folię aluminiową i wsyp odważniki – fasolę, groch lub ryż.
Piecz spód w temperaturze 175 st. Celsjusza przez 20 minut, a następnie wyjmij go i usuń folię z ciężarkami. Nakłuj go w wielu miejscach widelcem i włóż ponownie do piekarnika przez 10-15 minut, do ładnego zrumienienia.
Przygotuj warstwę owocową. Owoce oczyść i w razie potrzeby podziel ja na mniejsze kawałki – rabarbar musisz pokroić w cienkie paski, wiśnie przedzielić na pół, a jabłka pokroić w niewielką kostkę. Wszystko zależy od tego, czego używasz.
Na patelni wymieszaj owoce, cukier, skórkę pomarańczową i przyprawy. Podgrzewaj całość przez 5-15 minut, w zależności od twardości owoców. Muszą puścić płyn i zmięknąć, ale dalej pozostać zwarte.
Odlej nadmiar płynu i dodaj do owoców skrobię. Wymieszaj całość.
Przygotuj bezę. W garnuszku wymieszaj skrobię z wodą do rozpuszczenia. Podgrzej mieszaninę do momentu aż zacznie bulgotać, a następnie zdejmij ją z ognia.
Białka umieść w czystej i suchej misce. Ubijaj je do uzyskania gęstej piany, a następnie powoli wsypuj cukier, po jednej łyżce na raz. Miksuj dalej do uzyskania miękkich szczytów.
Dodawaj po łyżce ostudzonej już mieszanki wody i mąki ziemniaczanej. Miksuj do uzyskania całkowitej sztywności.
Złóż ciasto. Na podpieczony spód z kruchego ciasta rozłóż równomiernie owoce.
Za pomocą szpatułki przenieś na wierzch masę bezową, dobrze przyciskając ją do brzegów spodu. Rozsmaruj bezę równo cienką warstwą.
Wstaw ciasto do piekarnika nastawionego na 160 st. Celsjusza i piecz je przez 20 minut, aż beza stanie się złota.
Kruche ciasto z bezą wyjmij i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Podawaj od razu lub po ochłodzeniu w lodówce przez kilka godzin.