Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Kruche ciasto z bezą
  • Ciasta
  • Przepis na

Kruche ciasto z bezą

24.04.2025 Odsłon: 33598
5.0 (52 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Kruche ciasto z bezą i owocami to idealny deser na cieplejsze dni, kiedy za oknami pojawiają się już pierwsze promienie wiosennego słońca, a ty masz ochotę na coś słodkiego, co umili ci oczekiwanie do lata.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

Wymiary formy: 30x40 cm

Etapy przygotowania

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Zupy

Rozgrzewająca zalewajka z gąską na Wszystkich Świętych

Zupy Rozgrzewająca zalewajka z gąską na Wszystkich Świętych

Polecam gorącą zupę na Wszystkich Świętych.

  • Impreza
  • Halloween
  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Mięso
  • Indyk
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 764

> 60 min >60 min
20
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Dynia w occie marynowana

Przetwory Dynia w occie marynowana

To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...

  • Warzywa

Odsłon: 7894

> 60 min >60 min
12
wałek
wałek
Dania główne

Gołąbki tradycyjne

Dania główne Gołąbki tradycyjne

Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 1153

do 60 min 60 min
7
smaker
smaker
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Dania główne Fasolka po bretońsku

Przygotuj fasolkę po bretońsku, według sprawdzonego przepisu. Będzie idealna...

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Ciasta
  • Kiełbasy

Odsłon: 36209

do 30 min 30 min
46
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Dania główne Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Kasze i ryż
  • Gryczana
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 13659

do 30 min 30 min
27
wałek
wałek
Sałatki

Szybka sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Sałatki Szybka sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Kilka marchewek i seler z rosołu zawsze zostaje. Możemy wykorzystać je do bły...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 3575

do 15 min 15 min
6
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Zupy

Rozgrzewająca zalewajka z gąską na Wszystkich Świętych

Zupy Rozgrzewająca zalewajka z gąską na Wszystkich Świętych

Polecam gorącą zupę na Wszystkich Świętych.

  • Impreza
  • Halloween
  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Mięso
  • Indyk
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 764

> 60 min >60 min
20
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Dynia w occie marynowana

Przetwory Dynia w occie marynowana

To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...

  • Warzywa

Odsłon: 7894

> 60 min >60 min
12
wałek
wałek
Dania główne

Gołąbki tradycyjne

Dania główne Gołąbki tradycyjne

Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 1153

do 60 min 60 min
7
smaker
smaker
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Dania główne Fasolka po bretońsku

Przygotuj fasolkę po bretońsku, według sprawdzonego przepisu. Będzie idealna...

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Ciasta
  • Kiełbasy

Odsłon: 36209

do 30 min 30 min
46
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Dania główne Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Kasze i ryż
  • Gryczana
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 13659

do 30 min 30 min
27
wałek
wałek
Sałatki

Szybka sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Sałatki Szybka sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Kilka marchewek i seler z rosołu zawsze zostaje. Możemy wykorzystać je do bły...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 3575

do 15 min 15 min
6
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Kruche ciasto z bezą
Autor:
smaker
do 60 min
5-6 osób

Składniki

Spód kruchy:
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 6-8 łyżek lodowatej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
Warstwa owocowa:
  • 500 g rabarbaru lub owoców: wiśni, jabłek, truskawek
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Warstwa bezowa:
  • 4 białka jajek
  • 100 g cukru
  • 75 ml zimnej wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
1

Przygotuj spód. W misce robota kuchennego wymieszaj mąkę, cukier i sól.

2

Dodaj drobno posiekane, zimne masło i zapulsuj urządzeniem kilka razy, aż powstaną grudki wielkości ziaren grochu.

3

Dodaj 4 łyżki wody i ponownie zmiksuj. Sprawdź konsystencję ciasta – ściśnięte palcami powinno się trzymać razem, choć w misce dalej będzie wyglądać jak piasek. Dodawaj po łyżce wody, jeśli masa nie ma opisanej wyżej konsystencji; miksuj całość do uzyskania odpowiedniego ciasta.

4

Wyjmij ciasto na blat roboczy i krótko zagnieć je w jednolitą kulę. Zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

5

Rozwałkuj ciasto na placek o wymiarach ok. 30x40 cm. Wyłóż nim formę do pieczenia wyłożoną papierem o tych samych wymiarach. Na wierzchu połóż folię aluminiową i wsyp odważniki – fasolę, groch lub ryż.

6

Piecz spód w temperaturze 175 st. Celsjusza przez 20 minut, a następnie wyjmij go i usuń folię z ciężarkami. Nakłuj go w wielu miejscach widelcem i włóż ponownie do piekarnika przez 10-15 minut, do ładnego zrumienienia.

7

Przygotuj warstwę owocową. Owoce oczyść i w razie potrzeby podziel ja na mniejsze kawałki – rabarbar musisz pokroić w cienkie paski, wiśnie przedzielić na pół, a jabłka pokroić w niewielką kostkę. Wszystko zależy od tego, czego używasz.

8

Na patelni wymieszaj owoce, cukier, skórkę pomarańczową i przyprawy. Podgrzewaj całość przez 5-15 minut, w zależności od twardości owoców. Muszą puścić płyn i zmięknąć, ale dalej pozostać zwarte.

9

Odlej nadmiar płynu i dodaj do owoców skrobię. Wymieszaj całość.

10

Przygotuj bezę. W garnuszku wymieszaj skrobię z wodą do rozpuszczenia. Podgrzej mieszaninę do momentu aż zacznie bulgotać, a następnie zdejmij ją z ognia.

11

Białka umieść w czystej i suchej misce. Ubijaj je do uzyskania gęstej piany, a następnie powoli wsypuj cukier, po jednej łyżce na raz. Miksuj dalej do uzyskania miękkich szczytów.

12

Dodawaj po łyżce ostudzonej już mieszanki wody i mąki ziemniaczanej. Miksuj do uzyskania całkowitej sztywności.

13

Złóż ciasto. Na podpieczony spód z kruchego ciasta rozłóż równomiernie owoce.

14

Za pomocą szpatułki przenieś na wierzch masę bezową, dobrze przyciskając ją do brzegów spodu. Rozsmaruj bezę równo cienką warstwą.

15

Wstaw ciasto do piekarnika nastawionego na 160 st. Celsjusza i piecz je przez 20 minut, aż beza stanie się złota.

16

Kruche ciasto z bezą wyjmij i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Podawaj od razu lub po ochłodzeniu w lodówce przez kilka godzin.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki